Зоран Заев: Трябва да говорим за бъдещето, а не за миналото

Трябва да се говори повече за бъдещето, а не за миналото, да говорим за сътрудничеството и така много лесно ще бъдат решени проблемите. Това заяви в интервю за БГНЕС Зоран Заев, лидер на СДСМ.

"Това, което ни се случва в центъра на Скопие, не създава приятелство, връща ни към средновековието, барока и в миналото, което трябва да оставим на историците. Тези неща не са работа на политиците. В крайна сметка, ако политиците говорят за миналото, трябва да намерят онази част, която ни сплотява и заедно да се радваме, да го познаваме, приемаме и препотвърждаваме", заяви той и добави: "това, което ни разделя, го оставете на историците, нека те си го тълкуват". Заев е убеден, че краят на света няма да настъпи с тяхното тълкуване.

"Ако мислим за бъдещето, разбира се. Пред тези, които носим отговорност, пред младото поколение. Знам, че и България мина през този етап. Македония трябваше да се поучи. Сега при нас една четвърт от младите са навън. Ние загубихме движещата сила в обществото. Това е много по-катастрофално от всяка една криза. Една четвърт от населението, преди всичко младите, да си напуснат родината. Има ли по-страшно нещо от това?", отбелязва лидерът на СДСМ.

Той призовава да гледаме в бъдещето, защото така ще помогнем не само на региона и нашите страни, но и на самата Европа.

"Да оставим историята на историците. Политиците, гражданите и журналистите да изграждат бъдещето, а на миналото. Колкото и да тълкуваме миналото, то може да бъде различно", споделя Заев и дава пример със себе си и кметът на Петрич Вельо Илиев, с когото заедно са открили Самуиловата крепост и в двата града. "Това не ни разделя, а ни обединява. Ние бяхме двамата заедно и никой не загуби в политически план. Според мен дори спечелихме. Аз съм трети мандат кмет на Струмица, Илиев също приключва с третия си мандат. Ние политиците трябва да изпращаме послания за бъдещето, така и гражданите ще вървят с нас", смята Заев.

Той коментира и перспективите за подписването на Договора за приятелство с България и дали е възможно този процес да стане по-интензивен, ако на власт дойде едно преходно правителство.

"Ако погледнем Договора с България, доколкото аз съм запознат с него от информациите, които получавам от Комисиите, в него няма нищо повече от това, което съществува в досегашната практика. Но ако сегашното националистическо правителство, което е в Македония, и аз говоря само за нашата страна, а не за България, не го е направила досега, със сигурност преходното правителство ще има по-голяма смелост да го направи. Защото там ще има хора, които ще искат всички открити въпроси да бъдат решени", категоричен е Заев.

"Ние трябва да се обърнем към България, да почерпим от нейния опит както добър, така и лош - как сте използвали евросредствата, какви са тактиките при европреговорите, за да запазим нашата икономика, къде България е загубила, за да не повторим същите грешки", убеден е Зоран Заев.

Той подчерта, че "Македония има огромна нужда от България".

"Ние искаме да сме член на ЕС. България е наш голям приятел и вече е член на ЕС. Не че всичко е решено, но България има опит. Това няма как да го поискаме, ако не сме решили посочените по-горе проблеми", каза Заев и още веднъж подчерта, че ако "Македония е разумна, ще седне и ще реши въпроса с договора. "Да приключим този въпрос и да поискаме помощ. Както аз поисках да се срещна с публичните личности от двете политически пространства и по този начин да дам своя принос за политическите отношения".

Зоран Заев е категоричен, че ако всички открити въпроси са решени, ще ни бъде още по-лесно. "Никой няма интерес от открити въпроси, още повече, че те не са от такова естество, че не могат да бъдат решени", добави лидерът на СДСМ.

Станете почитател на Класа