Пхенян: Ядрените сили имат за цел да предотвратят войната със САЩ

Мерките по укрепването на ядрените сили на Северна Корея „са единственото средство, способно да предотврати войната със САЩ заради липсата на доверие" между двете страни. Това се казва в изявление на представителя на министерството на външните работи на Северна Корея, публикувано от местната преса. В документа се подчертава, че ядрените сили за сдържане са създадени в Северна Корея „за противодействие на ядрената заплаха отстрана на САЩ". В изявлението се казва още, че Пхенян полага усилия за възобновяване на преговорите по ядрения въпрос на Корейския полуостров. Но, подчертава дипломатът, на началото на диалога пречат САЩ, които „поставят някакви предварителни условия".

Във севернокорейското външнополитическо ведомство смятат, че Вашингтон „няма никакви прави да критикува Пхенян за укрепването на потенциала в интерес на самоотбраната". САЩ трябва да осъзнаят, отбеляза говорителят на ведомството, че „базираната на грешни концепции политика на Вашингтон по отношение на Пхенян, който не заплашва никого, пречи на нормализирането на двустранните отношения, както и на денуклеаризацията на Корейския полуостров".

Така дипломатът на Пхенян реагира и на състоялите се на 27 май в Сеул консултации между САЩ, Япония и Южна Корея относно ядрения въпрос. Страните се договориха да увеличат натиска и санкциите по отношение на Северна Корея, за да склонят страната да поднови шестстранните преговори.

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде Reuters. Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

„Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

„Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Станете почитател на Класа