Ново изтичане от WikiLeaks: Европа се готви за намеса в Либия

Нови документи, разсекретени от WikiLeaks показват възможните планове на европейските държави да започнат военна интервенция в Либия. Според доклада на WikiLeaks, въвеждането на войски ще се проведе под прикритието на хуманитарна помощ.

Плановете за десант в Либия са в рамките на операцията "Triton", която има за цел да спасява лодки с африкански имигранти на борда, съобщава страницата WikiLeaks. Операцията предвижда евентуално премахване на трафикантите, за да спре потока от мигранти, които търсят по-стабилен живот в Европейския съюз.

В тайните протоколи на ЕС, цитиран от WikiLeaks се казва, че операцията не е ограничено до военни действия в Средиземно море, но също ще се проведе и сухоземмна операция, "против гражданската инфраструктура в Либия за спиране на потока от мигранти."

Няколко страни от ЕС участваха през 2011 г. във въздушни удари на НАТО в Либия, за да свалят президента Муамар Кадафи. В резултат на този "износ демокрация" страната и други страни от Северна Африка и Близкия изток попаднаха под контрола на радикални групи, поради което стотици бежанци се опитват да пресекат Средиземно море и да достигнат Европа, бягайки от насилието която съществува в страните им.

Станете почитател на Класа