Финландия инструктира близо милион военни запасняци

Финландия споделя 1 340 km граница с Русия и има обща военна повинност за всички мъже над 18 години.
Финландия е изпратила писма до почти един милион резервисти за да поднови контактната им информация и да им напомни задълженията в случай на война, заяви говорител на министерството на отбраната. Той настоя, че кореспонденцията не е свързана с анексирането на Крим или скорошните боеве в Украйна. Въпреки това, неутрална Финландия е увеличила сътрудничеството с НАТО през тази година.
През април финландския флот спусна дълбочинни бомби във водите близо до Хелзинки като предупреждение към предполагаема подводница, която някои медии посочиха като руска.
Военновъздушните сили на Финландия съобщиха през април, че руски бомбардировачи Туполев са отбелязали "необичайно силна" активност, а през последните месеци също трябваше да се справят с някои нарушения на въздушното пространство от руски военни самолети.
Русия многократно предупреждава Финландия не се присъединява към НАТО и критикува сътрудничеството й с пакта.
Финландия е била част от Руската империя в продължение на повече от 100 години, преди да извоюва независимостта си през 1917.
По време на Студената война, Финландия официално беше неутрална, но остава под влиянието на своята съседка и поддържа тесни връзки със Съветския съюз.

Станете почитател на Класа