Гърците оптимисти, европейците не виждат споразумение за Гърция

Последният спринт на преговорите за Гърция е в ход тези дни в рамките на т. нар. Брюкселска група. Дебатите продължиха и вчера и се очаква да продължат, докато бъде постигнато сходство в позициите на двете страни до следващата седмица.Европейски високопоставени представители обаче, запознати с преговорите, са песимисти и казват, че "все още сме далеч от споразумение", тъй като проблемите са много, въпреки че гръцката страна продължава да представя особено позитивни прогнозни оценки за икономиката на страната, които институциите не споделят.

Същият песимизъм изглежда е обзел и германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отново повтори, че не може да изключи вероятността от фалит на Гърция.

Това, което знам за хода на преговорите, не е в подкрепа на оптимизма, който личи от съобщенията на Атина, каза Шойбле, намеквайки за един "много колеблив" напредък на преговорите.

Европейски представител, запознат с тези преговори твърди, че "единствената точка, по която има голям напредък е за връщане на предишните реформи", като визира реформите в образованието и дава пример с мярката за връщане на "вечните" студенти в гръцките университети.

До вчера Брюкселската група не бе получила всички гръцки предложения, а в същото време първо обсъждане в нея се състоя по въпроса за ДДС, както и за бюджетните и финансови въпроси.

Позовавайки се на източник от Еврогрупата, германският в. "Зюддойче цайтунг" прогнозира, че текущата спасителна програма за Гърция ще бъде удължена до есента. Гръцкото финансово министерство вчера опроверга тази информация.

Вестникът твърди, че част от последния транш може да бъде деблокиран и че тези пари ще са около четири милиарда евро, като в замяна гръцкото правителство ще поеме ангажимент да приложи отделни договорени мерки, включени в тази програма.

Европейски представител каза, че ако няма споразумение с институциите по всички въпроси, не биха могли да бъдат преведени никакви пари на Гърция. А и че докато не бъде поставен въпросът за удължаване на срока на тази програма на някакво ниво в рамките на преговорите, е напълно понятно, че тя не може да бъде разсрочена. Още повече, че за това е нужно време, за да може Гърция да договори следващо ново споразумение с кредиторите, а такова засега не се очертава до края на юни, когато изтича сегашната спасителна програма.

На този фон икономическата комисия на Европарламента отправи покана към премиера Алексис Ципрас за участие в дискусия относно последните събития в Гърция.

Координаторите на комисията предлагат като първа стъпка да бъдат поканени заинтересованите страни по гръцката криза, в това число и Ципрас, за дебат в Европарламента.

Ръководителите на парламентарните групи в Европарламента откликнаха положително на тази инициатива и вчера те изпратиха писмо до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, до президента на ЕЦБ Марио Драги и до ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, както и до премиера Алексис Ципрас, в което ги канят на дебат при "закрити врата" за Гърция на 28 май. Присъствието на европейските представители не е задължително. Всеки от тях ще реши дали да участва в този дебат.

Председателят на Комисията обаче, според негов говорител, е обявил, че на тази дата ще бъде в Япония и че поради това няма да може да участва. Не е изключено една такава среща да бъде преместена за друга дата, ако и други европейски представители не могат да присъстват на нея.

БТА

Станете почитател на Класа