Американският десант учи ВС на Украйна да използват съветски гранатомети

Властите в Украйна се опитаха да оправдаят присъствието на американските военни с обучаването и тренирането на своите военнослужещи. Така например, в мрежата се появи видео, на което се вижда как американските инструктори учат бойците на Въоръжените сили на Украйна да използват стари съветски гранатомети.
„Когато дръпнеш спусъка, тогава се активира това копче, и се произвежда изстрел, снарядът излита", показва американският инструктор на украинския военен. На кадрите се вижда как американците провеждат лекция по използването на гранатомета РПГ-7, който е бил приет на въоръжение преди повече от 50 години. След разпада на Съветския съюз украинските складове са останали пълни със старо оръжие.

Миналия петък на територията на Украйна пристигнаха американски десантчици, които трябва да обучават военнослужещите на Украйна. Известната американска 173-та въздушно-десантна бригада, воювала в Ирак и Афганистан, ще предава знания на украинските войници в Лвовска област на Яворския полигон. Около 300 десантчици ще работят с 900 служещи в Националната гвардия. В ученията украинската страна ще бъде представлявана и от членове на наказателните батальони „Азов" и „Ягуар".

На свой ред германските медии оцениха пристигането на американците като „провокация по адрес на Кремъл". Тази гледна точка е аргументирана от Клеменс Вергин в статия, публикувана от DIE WELT. Работещият във Вашингтон кореспондент сравнява историята с изпращането на най-боеспособните въоръжени части на САЩ в Европа на територията на Украйна като своеобразна уловка.

Междувременно САЩ заявиха, че „са успели да идентифицират" руски военни в Източна Украйна, но не могат да дадат точни данни за тяхната численост, както и начина, по който въпросните данни са получени. Това заяви пред журналисти говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

„Руските военни се маскират добре, за да не могат да бъдат разпознати. Има много начини това да се направи, но ние все пак успяхме да ги идентифицираме", каза още Харф. На въпроса на журналисти, как точно САЩ са успели да различат руснаците, Харф отговори мъгляво – САЩ имали свои методи и тя няма да навлиза в подробности.

Говорителят на Държавния департамент също бе помолен да уточни броя на руските военни. Харф обаче не можа да направи това, позовавайки се на трудностите при преброяването, дължащи се на „уменията на руснаците да се маскират".

Станете почитател на Класа