Китай няма да инвестира в Мексико докато управлява Пеня Нието?

Китай е разстроен и приема зле спирането на проектите си в Мексико и не желае да инвестира повече в тази страна до края на мандата на президента Енрике Пеня Нието, казват китайскит предприемачи, цитирани от вестник La Jornada.
Това решение е мотивирано главно от спирането на строежа на високоскоростен влак между Мексико сити и Керетаро, един проект, спечелен от консорциум, воден от Китайската фирма CRCC през 2014 г. Друг анулиран проект е изграждането на търговския парк Dragon Mart в Канкун.
След отмяната на проекта за високоскоростен влак, Китай реши да замрази всичките си мексикански проекти. При пълна анонимност, ръководител в CRCC заяви "Нямаме интерес. Аз не мисля, че ще има сериозни инвестиции в Мексико при тази администрация [на Пеня Нието]. Китайските компании няма да инвестират, докато няма сигурност в Мексико".
"Точно сега китайските компании не искат да инвестират тук," казва също представителят в Мексико на китайски автомобилен производител FAW, Zhang Nan, като добави, че "това е много опасно." Той каза, че Китай смята отмяната на железопътния проект за един добре научен урок.
Въпреки това, Мексико отчаяно търси китайски инвестиции, за да се намали зависимостта от САЩ и да компенсира спада на цените на петрола. За разлика от други латиноамерикански страни като Венецуела, Бразилия, Аржентина и Никарагуа, Мексико е бил извън фокуса на китайските инвестиции.
Китай все още не е отказал участие в мащабния проект за държавна безжична мрежа в Мексико.

Станете почитател на Класа