Бенидорм ще търси статут на световно наследство в ЮНЕСКО

Испански курорт, известен със слънце, пясък и сангрия има за цел да се класира между обекти ЮНЕСКО, като Великата китайска стена и пирамидите в Гиза. Крайморския курортен град Бенидорм ще кандидатства да получи статут на световно културно наследство, какъвто вече имат 40 други места в Испания, като се започне от 20 000-годишните пещерни рисунки на Алтамира до ослепителната мавританска архитектура на двореца Алхамбра в Гранада.
През последните 50 години, около 250 милиона посетители са се радвали на Бенидорм. Той е символ на хармонично съжителство и щастливо обединява хора от всички националности и езици. Бенидорм трябва да бъде признат като един от малкото градове в света, успял да направи ваканциите със слънце и пясък достъпни за всички и това е реална материализация на социалната държава в действие.
От заспало рибарско селище с 3000 души през 1960 до мегаполис с над 300 небостъргача, градът се превърна в безценен пример за дизайн на градска среда през втората половина на 20 век и е най-устойчиво и най-добре проектирания град на Средиземно море.
Кметът Наваро знае, че идеята е в зародишна форма и може да изминат поне шест години, преди Бенидорм да успее да попадне в списъка, но убедено ще внесе идеята на следващото заседание на градския съвет.
Това не е първият път, в който Бенидорм е изтъкван като обект на световното наследство - през 2008 г., един френски професор предложи идеята, представяйки средиземноморския град като "Дубай на Европа".

Станете почитател на Класа