Англия нарежда на руски милиардер да продаде активите си в Северно море

Великобритания нареди руският милиардер Михаил Фридман да продаде своите газови полета в Северно море в рамките на шест месеца.
Неговата LetterOne Group е получила активите като част от придобиването на клона на RWE за нефт и газ в Германия за € 5.1 млрд.
Министърът на енергетиката на Великобритания Ед Дейви се опасява, че производство от газовите полета може да спре, ако бъдат наложени по-нататъшни санкции на Русия заради Украйна.
Г-н Фридман е заплашил с правни действия да спре принудителната продажба.
В изявление в понеделник, на Министерството на енергетиката и изменението на климата UK заяви, че ще отмени лицензите за Северно море, освен ако няма "промяна на контрола" в рамките на три месеца. Въпреки това, г-н Дейви добави, че това може да се удължи до шест месеца."Това решение бе взето след задълбочен преглед на цялата необходима информация"се казва в изявлението.
Газовите полета, закупени от г-н Фридман съставляват около 3% -5% от общия обем на британските доставки и са достатъчно значими за Великобритания, за да ги счита от стратегическо значение.
Милиардерът, класирана от Форбс като 68 най-богат човек в света, е един от най-влиятелните в енергийния сектор. Неговите нефтени и газови интереси се простират от Алжир до Полша, от Либия до Норвегия.
Но при спада на цените на петрола и природния газ в и загрижеността, че секторът Северно море се нуждае от значителни инвестиции, малко е вероятно да има дълга опашка от потенциални купувачи за активите.
Милиардерът има намерение да постави полетата в Северно море в отделно юридическо лице, което ще ги предпази от допълнителни санкции.
Говорителят на LetterOne и Фридман отказа коментар.

Станете почитател на Класа