Си Цзинпин готов с $ 46 милиардна инвестиция в Пакистан

Китайският президент Си Цзинпин ще пристигне в Пакистан, където се очаква да обяви $ 46 милиарда инвестиции. Очаква се лидерите на двете страни също да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността.
Фокусът е върху изграждането на Китайско-Пакистански икономически коридор (CPEC), започващ от Гуадар в Пакистан, провинция Белуджистан до Западния район Синцзян на Китай.
Пакистан разчита на инвестицията за да засили своята бореща се икономика и помогне за прекратяване на хроничния недостиг на енергия.
Сделки на стойност около $ 28 млрд са подготвени за подписване по време на посещението – като тази сума значително надвишава американските инвестиции в Пакистан.
Според плана CPEC, китайското правителство и банките ще отпускат заеми на китайските компании, за да могат да инвестират в проекти като търговски дружества.
Изгражданата мрежа от пътища и железопътни линии ще достигне 3000 км. Проекти в енергетиката за общо $ 15.5 милиарда за въглищни, вятърни, водни и слънчеви централи, ще се развият до 2017 г. и ще добавят 10 400 мегавата енергия за националната електрическа мрежа на Пакистан. Ще бъде изградена също оптична връзка между двете страни за $ 44 милиона.
Проектите ще дадат Китай директен достъп до Индийския океан, което бележи голям напредък в плановете за стимулиране на икономическото му влияние в Централна и Южна Азия.
Пакистан, от своя страна се надява инвестицията ще му даде възможност да се превърне в регионален икономически център.

Станете почитател на Класа