Първите дипломати на ЕС ще обсъдят проблема с нелегалните мигранти

Нелегалната имиграция ще е основна тема на заседанието на Съвета на външните министри от Европейския съюз днес. В него ще участва и българският дипломат номер едно Даниел Митов. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отмени посещението си в Испания, за да може да присъства.
Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море. Това призова гръцкият премиер Алексис Ципрас след трагедията край бреговете на Либия вчера.
Същеременно върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановката в Средиземно море ще бъде между основните теми на Съвета по външни работи днес. Тя заяви още, че има готови предложения, свързани конкретно с Либия, тъй страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка.
Европейската комисия също се обяви за решителни стъпки в справянето с проблема с мигрантския поток. Оттам обещаха, че до средата на май ще предложат промени в политиката за предоставянето на убежище.
Междувременно в Средиземно море продължава спасителната операция на мястото, където вчера потъна кораб със стотици нелегални мигранти на борда. Един от оцелелите при корабокрушението е заявил пред италианските власти, че на потъналия кораб е имало не 700, а около 950 души.

Станете почитател на Класа