Шеф направи минималната заплата във фирмата си 70 бона

Собственикът на компанията Gravity Payments Дан Прайс решил да намали заплатата си от 1 млн. долара на 70 000 годишно, за да може да вдигне доходите на подчинените ки на ниво около 70 000 долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Идеята дошла на Прайс след прочитанeто на статията за щастието. Публикацията гласяла, че за хора, които печелят под 70 000 долара на година извънредните приходи допринасят за големи разлики в живота им.
Именно за това собственикът на Gravity Payments изненадал персонала си от 120 души със своето решение през следващите три години да увеличи заплатата на всеки – от най-обикновения чистач и разсилен през служителите в отдел "Клиенти" и продавачите - до минимум 70 000 долара.

Решението на Прайс е радикално. Той създава компанията през 2004 г., когато е на 19 години. За да реализира даденото обещание, той ще намали годишните си доходи от близо 1 млн. долара на 70 000 и ще използва между 75 и 80% от очакваните приходи през годината, прогнозата за които е да са около 2,2 млн. долара. Според говорителя на компанията Раян Пъркъл около 70 служители на фирмата ще получат по-високи заплати, а 30 ще получават направо двойно. В момента средната заплата в Gravity Payments е около 48 000 долара на година.

САЩ са една от страните в света, в които ножицата между заплатите на шефовете и служителите е близо 300 пъти. Това е много повече от съотношението 20:1, предложено от магнати като Джей Пи Морган.

Публикацията, стояща зад действията на Прайс, е дело на Ангъс Дийтън и Дейниел Канеман, носител на нобелова награда психолог. Двамата открили, че това, което наричат емоционално благосъстояние – определено като "емоционално качество на всекидневния жизнен опит на индивида,честота и интензитет на изпитването на задоволство, стрес, тъга, гняв и привързаност, което прави живота на човек приятен или неприятен" – се повишава с доходите, но само до определено ниво. А това ниво е около 75 000 долара.

Станете почитател на Класа