Киев разработи шест сценария за приемлива капитулация в Донбас

Анализатори от украинския Институт за стратегически изследвания „Нова Украйна" са разработили шест варианта за бъдещото развитие на тази територия след подписване на Минските споразумения, които като цяло изключват военна победа на някоя от страните, замесени в конфликта. Отбелязва се, че при всеки от сценариите периодът на реинтеграцията на Донбас ще бъде продължителен, скъпоструващ и конфликтен. БЛИЦ предлага на читателите резюме от доклада на експертите.
1. Базов сценарий: изпълнение на Минските споразумения
На 12 февруари 2015 г. бяха приети Комплексни мерки по изпълнение на Минските споразумения. Тъй като страните ги тълкуват различно, процесът на мирното урегулиране на Донбас е далеч от приключване и постоянно е подложен на заплаха от провал.

Според украинските анализатори базовият сценарий предвижда спазване на Минските договорености: изтегляне на тежките въоръжения и установяване на разделителна линия със специален режим на пресичане.

„Фактически това е линия, която може да стане нова граница" – се казва в доклада. Експертите отбелязват, че на отделилите се територии „промишлеността и инфраструктурата са разрушени, населението, а то приблизително е 4 млн. души, няма средства за съществуване.

„Хората политически са дезориентирани, което е предизвикано от непрофесионализма на правителствата на ДНР и ЛНР. В същото време голяма част от гражданите на тази територия не са лоялни към украинските власти и не подкрепят украинския държавен проект на развитие, основан на евроинтеграционния вектор" – считат експертите.

Реализацията на базовия сценарий предполагана Украйна да бъде предоставена значителна подкрепа от страна на западните партньори – финансова, военна и геополитическа. Сценарият се основава на предположението, че Русия ще се откаже от ескалацията на военния конфликт, „постепенно ще свива своето присъствие в Донбас, възможно в замяна на отстъпки по въпроса за Крим".

2. Военна победа и възстановяване на status quo
Възможността от военен сценарий за решаване на конфликта в Източна Украйна се оценява на 30%. Според експертите предпоставки за това може да стане решението на управляващата коалиция за продължаване на бойните действия или взаимни провокации на страните покрай разграничителната линия.

Експертите считат, че властите в Украйна могат да вземат решение да водят войната до победен край само в случай на сериозна военна и финансова подкрепа от страна на САЩ и ЕС, в частност да предоставят на Киев смъртоносно оръжие.

Авторите на изследването обаче изрично отбелязват, че военният сценарий се явява твърде рискован. В отговор Русия ще увеличи своите военни мощности на територията на военните действия. „Едва ли такива рискове ще устроят Запада" – се казва в документа.

3. Замразяване на конфликта
Като най-вероятно развитие на събитията в Донбас експертите все пак считат замразяване на конфликта. Реализацията на този сценарий се оценява на 50%, той обаче няма да действа дълго. Контролираните от опълчението територии не могат да съществуват неограничено в замразено състояние. Техният статут ще се нуждае от определение: или пълно отделяне и създаване на суверени държави или възстановяване в състава на Украйна в условия на автономия или присъединяване към Русия.

„Неспособна на самостоятелно икономическо съществуване и от никого не призната, тази територия в значителна степен ще зависи от РФ"- се казва в изследването. Ситуацията „замразен конфликт" особено силно ще се отрази на местното население, в частност анализаторите прогнозират увеличаване на потока от преселници от региона.

Украинският президент Петро Порошенко нееднократно е заявявал, че няма да допусне замразяване на конфликта в Донбас. По неговите думи, унитарният статут на държавата ще бъде запазен.

Експертите считат, че Западът също така всячески ще способства за прекратяване на съществуването на „замразения конфликт".

4. Сценарий „откъсване"
Според експертите от института „Нова Украйна", напълно реален може да се окаже сценарият „откъсване на Донбас". Такъв вариант не само е възможен, но е и нужен, ако по-голямата част от населението на тези територии наистина не възприема „украинския проект" и не виждат своето бъдеще в състава на Украйна.

„Значителна част от украинците с времето все по-малко възприемат идеята да воюват и да заплащат с живота си за регион, нелоялен към украинския държавен проект. Значителният брой на човешките загуби от двете страни още повече усилват отчуждението" – пишат авторите на изследването.

Сценарият е достатъчно вероятен (40%), тъй като може да се окаже приемлив за всички страни, заинтересовани в решаването на конфликта.

5. Сценарий „рестартиране"
Анализаторите разглеждат и сценария на така нареченото „рестартиране", чиято вероятност е само 20%. Той е насочен към запазване на територията на конфликта в състава на Украйна, възстановяване на Луганска и Донецка област в административни граници, но с автономен статут.

Сценарият предполага признаване на ръководствата на ДНР и на ЛНР като страна в преговорите; готовност за политически диалог; икономическо сътрудничество с признаване на тази територия за особена икономическа зона; отстъпки по въпроса за статута на руския език; признаване на автономия на правата за провеждане на отделна политика (въпроси на собствеността, данъци, финанси, земя), освен правосъдие, външнополитическа и военна сфера.

6. Сценарий „Голям Донбас"
Това е най-малко възможният сценарий за развитие на Източна Украйна, като неговата вероятност се оценява едва на 10%. Анализаторите считат, че „Голям Донбас" може да стане мощен промишлен регион в процеса на реализация на целенасочена държавна политика по възстановяване на територията, промишления потенциал на Донбас и завръщане на бежанците.

При това регионът може да има специален икономически статут и в перспектива може да излезе извън пределите на територията на съвременните Донецка и Луганска области.

Условията за реализация на такъв сценарий трябва да бъдат: мир, заинтересованост на Украйна, ЕС и РФ от участието в проекта.

„Продължаващият военен конфликт и разрушаването на региона, враждебността на населението към украинския държавен проект са причина, която отдалечава този проект във времето, прави го по-скоро условен, отколкото реалистичен" – се казва в изследването.

Станете почитател на Класа