Руски инспектори изненадаха евроскептиците като пристигнаха в Шотландия за учения на НАТО

Руски инспектори са пристигнали в Шотландия, за да наблюдава ученията на НАТО, което доведе до объркване сред евроскептиците.
Екипът на Националния Руски център за Ограничаване на ядрената опасност, има право да посети страната с цел наблюдение военни дейности като част от реципрочно споразумение, което е част от Виенския документ 2011 г. "По време на събитието, инспекторите ще посетят тренировъчни лагери и планират информационни срещи за реализираните военни дейности" каза Сергей Рижков, директор на центъра, част от Министерството на отбраната на Русия.
Инспекторите са започнали своето четиридневно посещение в понеделник, пристигайки в базата Lossiemouth RAF в Шотландия. Ученията "Joint Warrior", се провеждат с участието на повече от 50 кораба, 70 въздухоплавателни средства и 13 000 войници от 14 страни-членки на НАТО.
Няколко евроскептици изразиха загриженост относно способността на Русия да инспектира маневрите на Алианса на британска територия, а също така посочиха, че ситуацията показва спад на суверенитета на Обединеното кралство. Въпреки това, правото да наблюдава маневрите не е стриктно европейска мярка, а споразумението е изработено под егидата на ОССЕ, и има междуконтинентален диапазон.

Станете почитател на Класа