Обама и Конгресът постигнаха сделка по ядрените преговори с Иран

Конгресът на САЩ ще има думата за ядрена сделка с Иран, съгласно ново споразумение, постигнато с Белия дом. Президентът Барак Обама оттегли възражението си за двупартийния законопроект, който беше единодушно приет в Комитета за външни отношения на Сената. Той се е съгласил да подпише законопроекта, който дава на Конгреса правото да отхвърли всяко предстоящо споразумение с Иран.
Общо споразумение относно бъдещата форма на ядрената програма на Иран бе постигнато след маратонски преговори през април. САЩ, Иран и четири други нации определиха срок 30 юни за финализиране на споразумение, което би облекчило западните санкции в замяна на ограничения на ядрената програма на Иран.
Някои републиканци се обявиха против сделката, считайки че Иран е получил твърде много отстъпки. Те винаги са настоявали да имат право на глас, ако споразумението предвижда премахване на икономически санкции, наложени от Конгреса срещу Иран.
Законопроектът вече е вероятно да мине в контролирания от Републиканците конгрес.
Обама все още ще бъде в състояние да вдигне санкциите, които самиятой е наложил чрез изпълнителната действие, но той не ще бъде в състояние да облекчи тези, наложени от Конгреса.

Станете почитател на Класа