Европейската комисия ще обяви антитръстови обвинения срещу Google

Европейската комисия е готова да зашлеви Google с антитръстово обвинение. Действието се очаква в сряда, според множество доклади и ще се фокусира върху обвиненията, че Google несправедливо използват своите продукти, за да изместят конкурентите
Това съобщиха от New York Times и Financial Times, след като комисарят по конкуренцията Маргрете Верстагер на срещи в Ню Йорк и Вашингтон заяви, че ще принуди базираната в Калифорния компания да се справя с обвиненията, че несправедливо използва своите продукти, за да облагодетелства своите собствени услуги пред тези на своите конкуренти.
Верстагер и предшественика й, Хоакин Алмуния, са били подложени на натиск от европейските и американските технологични фирми да разследват дейността на Google на континента, където конкурентите - включително Microsoft - казват че Google злоупотребява с пазарния си дял 90%, като използва незаконно своите продукти, особено търсенето, за да насърчи други свои продукти и услуги. Google+ и сайтовете на дружеството за електронна търговия са поставени по-високо в търсенето, казват противниците, независимо дали те са на най-високата опция и потребителите не са наясно, че виждат просто реклама.
Матиас Дьопфнер, главен изпълнителен директор на германската медийна компания Axel Springer SE, написа отворено писмо до главния изпълнителен директор на Google Ерик Шмид преди една година. "Изявлението: Ако не ви харесва Google, можете да се отстрани от нашите списъци и да отидете на друго място, "написа той," е толкова реалистично, колкото да препоръчате на противник на ядрената енергия, просто да спре използването на електроенергия. ""ЕС имат власт и могат да налагат глоби от порядъка на десетки милиони долари", каза той. Всъщност, органът със седалище в Брюксел глоби производителя на компютърни чипове- Intel с € 1.06 милиарда през 2009 г. и потвърди глобата при обжалване миналата година.
Гугъл не са дали отговор на многобройните искания за коментар.

Станете почитател на Класа