Икономист: Европа се движи към икономическа катастрофа

Във време, в което продължава битката между Гърция и еврозоната относно мерките за строги икономии и плановете за погасяване на задълженията, има опасения, че Финландия може да стане „следващата Гърция", пише икономистът на The Telegraph Роджър Бутл. Той отбелязва, че този факт е предпоставка за икономическа катастрофа на еврозоната.
Бутл отбелязва, че във време, в което пазарите на облигации на еврозоната предполагат оптимистично развитие на икономиката, съществуват тревожни опасения относно развитието на различни страни след световната финансова криза през 2008 година. Въпреки, че оттогава икономиката на САЩ нарасна с 8.4%, а тази на Великобритания с 3.4%, като цяло икономиката на еврозоната се сви с 2.2% - икономическият ръст на Испания, Португалия, Италия и Гърция съответно с минус 6,4%; 7,3%, 9,5% и 26%, пише икономистът. Тези данни в контекста на анализа на бума на азиатските пазари принудиха мнозина да се замислят за това, дали не е обречена на провал концепцията за единна европейска икономика.

„Съществува нещо катастрофално неправилно в бъдещето на така наречената европейска държава", пише Бутл. Като причини, заради които ЕС изпитва тази криза, Бутл посочва сериозното разминаване между икономическите ситуации в еврозоната, в резултат на което се създават така наречените доминантни и периферни страни. Докато Германия неизменно бе една от най-силните страни в ЕС, Португалия, Испания, Италия и Гърция се сблъскваха със сериозни икономически затруднения.

Също расте безпокойството относно състоянието на икономиката на Франция, в резултат на което възникнаха разногласия между Париж и Берлин. Според Бутл, икономическите реформи, за които настоява Берлин, „ще ударят силно по френския модел и ще бъдат, според французите, отклоняване от „пътя на Франция", затова тяхното реализиране е невъзможно". „С други думи, работата не е само там, че „френско-германският" двигател е заглъхнал, а в това, че автомобилът е излязъл от пътя", отбелязва икономистът.

Друг проблем е икономиката на Финландия – финландският опозиционен лидер Юха Сипила предупреди, че страната може да бъде следващата след Гърция, която ще се сблъска с икономически крах. Финландия е изправена пред икономическа криза, ръст на разходите за труд, намаляване на работната сила и съкращаването на износа за Русия, даващи допълнителен тласък на тригодишната рецесия, пише Бутл.

Анализирайки икономическата криза в еврозоната, икономистът отбелязва, че именно „еврото се намира в корена на проблема", защото отсъствието на фискален съюз между страните е довело до ситуация, в която различните страни с различни проблеми са били обединени от една валута. Бутл отбелязва, че ако икономическата ситуация на еврозоната не се подобри, то „политиците, които натикаха несъпоставимите европейски страни в зоната на еврото, ще понесат много сериозна отговорност".

Станете почитател на Класа