Кофман: Западът няма с какво да отговори на Русия и Китай

Докато продължава битката между Гърция и еврозоната по отношение на строгите мерки за икономии и планове за погасяване на задълженията, има опасения, че Финландия може да стане „следващата Гърция", пише икономистът Роджър Бътл в The Telegraph. Той отбелязва, че този факт е предпоставка за икономическа катастрофа на еврозоната.
Според автора на публикацията, Русия и Китай представят две концепции – „руски свят" и „китайска мечта", които сякаш „поставят под съмнение европейските основи на световния ред".

„Руският свят", според Кофман, „това е възстановяване на руското влияние в сфера, която никак не съответства на закрепеното като световен ред след студената война.

От друга страна Западът се сблъсква с „китайската мечта", която се явява „лайт-версия на Средната империя, която по естествен начин би станала притегателна за конфуцианския свят и Азия като цяло".

При това и двете държави, както пише Кофман, предлагат на своите съседи своите икономически модели, които могат да бъдат привлекателни.

„Западният клуб реагира различно на тези две предизвикателства. По отношение на Русия той проявява единство. Обаче по отношение на Китай цари пълна бъркотия" – твърди той.

Като финал на публикацията авторът пише за „неприятното откритие на Запада: той няма истинска стратегия както по отношение на „китайската мечта", така и по „руския свят".

Станете почитател на Класа