САЩ губят статута на световна сила"

САЩ губят статута си на световна сила: напоследък не са в състояние да реализират своите геополитически интереси в няколко региона и следва да се пенсионират, съобщават германски медии.
Спадът на Съединените щати като световна сила започва в Сирия, смята германския вестник Deutsche Wirtschafts Nachrichten . Фрустрацията от принудителното оттегляне в Сирия "принуди" Вашингтон да търси виновник и да го намери в Русия. САЩ не можа да преодолее разумността, която показа Путин в Близкия изток, както и силата да защитава интересите на страната си.
САЩ предизвикаха нова Студена война срещу Русия, но ги очакваше друга неприятна изненада: въпреки че Полша и балтийските страни подкрепят тяхната твърда политика, правителствата на други страни от ЕС - Италия, Испания, Гърция, Австрия, Унгария, Словакия - се противопоставят на идеята за непрекъсната конфронтация с Русия, като подчертават, че санкциите имат отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС.
Но най-лошото поражение на САЩ бе с Китай, когато Пекин лансира идеята за Азиатска Банка за инвестиции в инфраструктура, пише вестникът. Дори Австралия и Южна Корея не обърнаха голямо внимание на предупрежденията и провокациите от Вашингтон и дават израз на одобрението си за проекта.
Едновременно с това, вестникът смята, че причината за загубата на глобалното влияние на САЩ не е само заради външната политика, но и заради вътрешната, тъй като правителството не е успяло да намали разликата между бедни и богати и е забравило собствените си морални стандарти.

Станете почитател на Класа