Папата ще отбележи 100 години от убийствата на арменци

Папа Франциск ще отбележи 100-годишнината от масовите убийства на арменци под османско робство през Първата световна война на църковна служба в Рим. Арменският президент Серж Саркисян ще присъства на церемонията. Масовото депортиране на арменци през 1915 г. остава силно чувствителна тема.
По-рано, Франциск заяви, че събитието е било дело на мъже в състояние "системно да планират унищожението на своите братя", но не използва думата геноцид. Вместо това, на среща с делегацията на арменската църква, той призова за помирение.
"Нека да призовем божествената милост, така че за любовта към истината и справедливостта, да излекуваме всяка рана и постигнем помирението между двете страни, които все още не могат да постигнат разумен консенсус по този тъжен случай," каза той.
Армения отбелязва датата 24 април 1915 г. като начало на масовите убийства. Страната отдавна води кампания за по-голямо признание на това, което счита като геноцид.
Турция отрича арменските твърдения, че 1,5 милиона души са били убити и това представлява акт на геноцид. Спорът продължава да вгорчава отношенията между двете страни. През 2014 г. Турският премиер Реджеп Ердоган поднесе съболезнования на внуците на всички арменци, които са загубили живота тогава. Но той също така заяви, че е недопустимо за Армения да превръща въпроса "в политически конфликт".
Повечето не-турски учени разглеждат събитията като геноцид. Сред останалите страни, които официално ги признават като геноцид са Аржентина, Белгия, Канада, Франция, Италия, Русия и Уругвай.

Станете почитател на Класа