"В опит да се ограби Гърция, Европа унищожава ЕС и еврозоната"

Гърция не може да плаща дълговете си и в крайна сметка ще бъде обявена във фалит, което ще доведе до верижна реакция и в други европейски страни, смята политологът и икономист Пол Крейг Робъртс. "Изискванията на западните кредитори към Гърция могат да доведат до преориентиране на Атина към Русия и Китай", казва той.
В интервю за информационен портал King World News, Робъртс заяви, че "докато европейците се опитват да ограбят Гърция за своя собствена полза, гърците биха могли да се отдалечат от Европа, което ще бъде началото на края на Европейския съюз, Еврозоната и НАТО. "
Според експерта, предишното гръцко правителство бе твърде загрижено "да бъде прието от Запада," и да плаща дълговете, рискувайки благосъстоянието на населението си. Сегашното осъзнава, че дългът не може да се плаща, смята Робъртс.
Анализаторът смята, че Гърция трябва просто да откаже да изпълни дълговите си задължения, като се обявява във фалит. Робъртс е уверен, че подобен ход би могъл "да предизвика верижна реакция": Италия и Испания са в същото положение, имат повече дългове, отколкото могат да си позволят. В този случай, Робъртс казва, тези страни биха могли да търсят финансиране от Русия, Китай или БРИКС.

Станете почитател на Класа