Гърция прави подробен списък с реформи

Повече от три часа продължи кръглата маса по проблемите на Гърция. Има известен напредък, съобщи източник на ДПА. Това ще позволи на Атина да получи бързо достъп до необходимите й средства.

Гърция се е съгласила да даде на кредиторите си нов списък с реформи, за да си осигури спасителни фондове, съобщиха властите след разговорите между премиера Алексис Ципрас и европейските лидери.

На основата на ключово споразумение миналия месец, което удължава спасителния пакет от ЕС и МВФ за Атина, гръцките власти ще трябва да предоставят пълен списък на конкретните стъпки за реформите през следващите дни.

В кратко комюнике на европейските институции, публикувано в ранните часове на петък, се казва, че Гърция ще представи новия списък на кредиторите си. Гърция "ще управлява реформите", а ангажиментите, поети пред еврогрупата на 20 февруари са потвърдени с условието "да се утвърдят възможно най-бързо", се добавя в декларацията, публикувана след повече от тричасовото заседание, посветено на гръцката тема.

Гърция и нейните европейски партньори "отново поставиха върху релсите процедурата", за да осигурят спасяването на страната, увери гръцкият премиер Алексис Ципрас през нощта срещу петък, цитиран от АФП.

"Ясно е, че Гърция няма да предприеме рецесивни мерки", добави той, след три и половина часовите разговори с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателите на Европейските институции.

Станете почитател на Класа