Китай: "Отношенията между Пекин и Москва не зависят от диктата на трети страни"

Отношенията между Китай и Русия не зависят от волята на други страни и се развиват стабилно, заяви министърът на външните работи на Китай, Уанг И. Той добави, че Москва и Пекин ще работят заедно за поддържане на международния мир и сигурност и ще защитават резултатите от Втората световна война.
"Развитието на отношенията между Китай и Русия не зависи от стремежите на трети страни", заяви китайският външен министър по време на пресконференция в рамките на заседание на Националния народен конгрес в Пекин. Ръководителят на дипломацията на Китай подчерта, че напредъкът "не е насочен срещу трети страни".
Уанг И заяви, че Москва и Пекин се насочват към засилване на двустранното икономическо сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта и развитието на руския Далечен Изток. "Тази година практическото ни сътрудничество ще даде нови и важни резултати. Например, ние работим усилено двустранната търговия да достигне обем 100 милиарда", каза министърът. "Двете страни имат планове да подпишат споразумението Икономически кръг по Пътя на коприната, както и за руските доставки на газ по Западния маршрут и да започнат изграждането на източното направление на газопровода", каза той.
Уанг И каза още, че Русия и Китай ще извършат стратегическа координация и сътрудничество за поддържане на международния мир и сигурност като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. "Тази година в нашите страни ще има мащабни събития в чест на 70-годишнината от победата във войната срещу фашизма. Ние ще се подкрепяме взаимно, заедно ще поддържаме международния мир и ще отстояваме на резултатите от Втората световна война," заключи китайският външен министър.

Станете почитател на Класа