Растежът на Япония коригиран на 1.5 %, но все пак потвърждава край на рецесията

Най-новите данни показват, че икономиката на Япония е нарастнала с 1.5% през октомври-декември, по-бавно, отколкото се очакваше, но все пак потвърждавайки край на рецесията, съобщи правителството днес.
Правителството по-рано бе съобщило, че икономиката расте на годишна база с 2.2% през последното тримесечие на 2014 г., след отчетени 6,4% през април-юни и 2.6% в периода юли-септември. Корекцията отразява по-ниско частното и равно корпоративно търсене и инвестиции, а също така показва лек спад в доходите.
Централната банка харчи трилиони йени (десетки милиарди долара) на месец за закупуване на активи, с цел да се стимулира инфлацията и да сложи край веднъж завинаги на хроничната дефлация, която се счита, че забавя растежа. Спадът на цените на петрола и сравнително слабото вътрешно търсене са забавили напредъка към целта за инфлация от 2 процента.
Премиерът Шиндзо Абе превърна това екстремно монетарно облекчение в свързващо звено на своята стратегия "Абеномика" за съживяване на икономиката, заедно със сериозно правителствено разходване на средства и мащабни реформи.

Станете почитател на Класа