Депутатите настояват Обама да разсекрети останалите страници на доклада за 11.09

Двупартийна група от американски законодатели притискат Белия дом да разсекрети 28 страници от доклада на Комисията за събитията на 11.09, които се твърди, че съдържат подробности за разследването на предполагаеми връзки между Саудитска Арабия и Ал Кайда. Тези страници са били поръчани след излизането на първоначалния доклад по време на президентството на Джордж У. Буш и до този момент президентът Барак Обама отказва да ги декласифицира. Въпреки че точното съдържание на документите не е известно, няколко депутати, които са ги чели, казват че тези страници илюстрират връзките между саудитското правителство и някои от терористите, отговорни за атентатите от 2001.
„Не можете да имате доверие в правителството си, когато крие информация, особено по отношение на нещо толкова ужасно като 11.09" казва конгресмен Уолтър Джоунс, чийто законопроект е внесен от 13 съпредложители, включително осем демократи ,
В допълнение, наскоро публикуваното свидетелство на члена на Ал Кайда, Закариас Мусауи, даде нови доказателства по случая. В началото на февруари, Мусауи заяви, че кралското семейство на Саудитска Арабия дарявало големи суми директно на Ал Кайда в края на 1990-те години.
Също така бившият сенатор от Флорида Боб Греъм, председател на комисията по разузнаване на Сената, по времето когато се изготвя докладът за 11.09, наскоро каза, че останалите 28 страници", посочват с пръст Саудитска Арабия, като основен "финансист на атентатите от 11.09".

Станете почитател на Класа