НАТО и САЩ обмислят изпращане на оръжия за Киев

Военното командване на НАТО и служителите на администрацията на САЩ обмислят да подкрепят изпращане на отбранителни оръжия за украинските сили, които се бият с бунтовниците от самообявилите се републики в източната част на Украйна, според публикация на "Ню Йорк Таймс" (New York Times) в неделя .

Президентът на САЩ Барак Обама, все още не е взел решение относно изпращането на "летална помощ", но неговата администрация повдига въпроса поради новото засилване на боевете между Киев и сепаратистите, подкрепяни от Русия, съобщава ежедневникът.

Главнокомандващият на НАТО, американският генерал Филип Бридлав, вече е благоразположен към изпращането на отбранителни оръжия за украинските сили, а държавният секретар е отворен към дискусия, според Таймс.

САЩ обвиняват Русия за воденето чрез посредници на войната в Украйна, но засега изключва доставяне на оръжие за властите в Киев.

Белият дом ограничава американската подкрепа до "несмъртоносна помощ", която включва бронежилетки, медицинско оборудване и радар за откриване на обстрел с минохвъргачки.

"Докато ние оставаме фокусирани върху търсенето на решение с дипломатически средства, ние непрекъснато оценяваме други възможности, за да се създаде пространство за преговорно решение на кризата", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Бернадет Мийн.

Според Таймс, генерал Мартин Демпси, най-високопоставеният по ранг в САЩ, председателстващ Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, също е отворен за по-нататъшно обсъждане, също както и съветничката на Барак Обама по въпросите на сигурността, Сюзън Райс.

Ежедневникът твърди още, че независим доклад, който предстои да бъде публикуван в понеделник, ще насърчи САЩ да изпратят на Украйна отбранителни оръжия и оборудване за три милиарда щатски долара, включително безпилотни разузнавателни самолети и противотанкови ракети.

Станете почитател на Класа