Привличане на противоположностите

Всъщност тази политическа сватба не беше абсолютна изненада. Също както и лявата гръцка партия "Сириза", Независимите гърци окачествяват международните кредитори като "окупатори на Гърция". И двете партии се обявяват против мерките за икономии, договорени с тройката от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Със завидно усърдие Партията на независимите гърци (Anel) настоява Германия да изплаща репарации от Втората световна война. Също както и левицата на Ципрас. Двете партии сближиха позициите си още през 2012 година, когато гласуваха против програмата за икономии на бившия премиер Самарас. Оттогава насам те прекратиха споровете помежду си и в парламента. И сега Независимите гърци осигуряват мнозинство на новия ляв премиер Алексис Ципрас.

Въпреки общата си позиция относно политиката на икономии двете партии се различават съществено в програмно отношение по други важни въпроси. Десните популисти се обявяват против разделението между държава и църква, пледират за данъчни облекчения като стимул за инвеститорите и искат екстрадиране на нелегалните мигранти. Повечето избиратели на "Сириза" не подкрепят тези искания. Между двата политически лагера съществуват основни различия по отношение преди всичко на външната и миграционната политика. Това ще си проличи в политическото ежедневие, смята директорът на либерално-консервативния вестник "Катимeрини" Алексис Папачелас. Той смята, че коалицията между двете партии ще бъде оценена в чужбина като непреклонна позиция спрямо международните кредитори. От друга страна, не бива да забравяме, че "в хода на икономическата криза политиката винаги поднася изненади. Често ставаме свидетели как един политик променя мнението си, след като влезе в правителството", казва Папачелас.
Еднолично управление

По правило в Партията на независимите гърци важи само мнението на председателя Панос Каменос. Бившият заместник-министър на морския транспорт основава партията през 2012 година, след като напуска редиците на консерваторите поради несъгласие с политиката на икономии. Днес членове на неговата партия са и доста известни личности. Каменос причислява към политическите си съратници телевизионния водещ Теренс Куик, бившата мис Гърция Елена Контора, както и известния комик Павлос Хайкалис. В Европарламента дяснопопулистката партия е на сходни позиции с британската националистическа партия ЮКИП. Депутатът от Партията на независимите гърци Нотис Мариас е заместник-председател на брюкселската фракция "Консерватори и реформатори". Това обаче не му пречи редовно да посещава пресконференциите на гръцката лява партия в Европарламента.

Председателят на партията Каменос може да бъде и много любезен в личните си отношения с хората. Същевременно е майстор на популистката предизборна борба: няколко дена преди парламентарните избори той надигна глас срещу "икономическия диктат" на международните кредитори и растящата бедност в Гърция, която принуждавала хората да емигрират. "Ние ще върнем децата ви у дома", обеща той на предизборен митинг пред видимо развълнуваната публика. Депутатът Никос Николополус не пада по-долу. Той се бори за "освобождаването на страната" от кредиторите, за да можела Гърция отново да бъде суверенна. Николополус обещава на избирателите ни повече, ни по-малко от "Европа на народите" вместо "диктатурата на пазарите".
Провали, гафове и интриги

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос отдавна си е създал име на външен политик с оспорвани позиции. През декември 2011 година той се яви пред военен съд като неканен защитник на обвинени в расизъм елитни войници. През 90-те години Каменос публикува книга за международния тероризъм, която сега му създава главоболия, защото неизвестният досега автор реши да си поиска хонорара. И още по-лошо. Оказа се, че въпросният автор в сянка е не друг, а журналистът Гиоргос Георгалас - привърженик на национализма и бивш говорител на военната хунта. Самият Каменос оспорва сделката с Георгалас.

Друг депутат от Независимите гърци също се изяви в хода на провалените президентски избори. Известният комик Павлос Хайкалис обвини един политически консултант, че му предложил три милиона евро, за да гласува за правителствената коалиция в парламента. Поръчител бил лично бившият премиер Самарас, тръбеше наляво и надясно Хайкалис. По-късно тайно записаните му разговори със съмнителния посредник бяха пуснати в интернет и той набързо прекрати обвиненията. Бившата политичка от партията на Каменос Рахел Макри не участва в подобни интриги. В края на 2014 година тя се оплака от партиен мобинг от страна на председателя на партията и веднага подаде оставка. Оттогава насам се ангажира политически в лявата партия.
DW

Станете почитател на Класа