СИРИЗА победи, Гърция се отказва от лекарствата за кризата

След пет години на изключително строги икономии, предписани за лечение на дълговете й, изтормозената, но уверена Гърция се отказа от лекарството си на парламентарните избори този уикенд, пише в. "Вашингтон пост". С милиони гласоподаватели, които взеха участие в изборите под сянката на Партенона, страната предостави историческа победа на „Сириза" – радикалната лява партия, която може да постави Гърция в противоречие с останалата част от Европа.

След като изборният ден приключи, екзит-половете обявиха, че „Сириза" води опонента си, в лицето на управляваща партия „Нова демокрация, събирайки достатъчно гласове, за да успее да сформира кабинет без да разчита на коалиционен партньор.

СИРИЗА шанс за пълно парламентарно мнозинство, което да спре обслужването на огромния външен дълг и да отмени режима на икономии, поставяйки на под въпрос оставането на страната в еврозоната. Гръцката агенция APA определя резултатите от провелите се в неделя предсрочни избори в страната като трилър с "много неизвестни". Според предварителните резултати, цитирани от агенцията, СИРИЗА получава 36.5% от гласовете на избирателите, "Нова демокрация" 27.7%, "Златна зора"- 6.3%, партията "Потамос"- 5.9%, Комунистическата партия на Гърция- 6.6%, ПАСОК- 4.8%, "Партията на независимите гърци"- 4.7%, новото социалистическо движение "Демократи" на Г. Папандреу получава 2.9%

Резултатите показват, че СИРИЗА ще има 149-150 места в 300-членния парламент. Дали ще се сдобие със самостоятелно мнозинство от 151 места, зависи до голяма степен от това дали новата лявоцентристка партия на бившия премиер Георгиус Папандреу ще успее да попадне в новия парламент.

Ако тя успее, Алексис Ципрас едва ли ще има пълно мнозинство и ще се наложи да търси коалиционни партньори. Наблюдатели отбелязват, че високият процент на гласове за СИРИЗА както и фактът, че победителят в изборите получава бонус от 50 депутатски места, може да позволи на Алексис Ципрас да състави правителство без да търси коалиционни партньори.

Действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с еврогрупата, се прекратява, обяви отговарящият за икономическата политика на СИРИЗА Янис Милиос. В отговор на въпрос какво ще прави Хардувелис на заседанието на еврогрупата в понеделник, Милиос отговори: Предполагам, че Хардувелис ще затвори всички въпроси от технически характер. Що се отнася до до програмата, която бе съгласувана от Хардувелис като представител на Самарас, тя сега е мъртва. По-рано в неделя Ципрас заяви, че "омагьосаният кръг на икономиите приключи", като обеща да възстанови достойнството на Гърция.

Ципрас каза това, след като гласува в изборите, които могат да доведат до излизане на страната от еврозоната, в която членуват 19 държави от ЕС, използващи общата валута евро. Ципрас обеща да спре изплащането на огромния дълг на страната и да отмени мерките за икономии. Сегашният премиер Антонис Самарас обаче заяви, че мерките за икономии дават резултат и страната се съживява. Той призова гърците да не докарват страната си до ръба на катастрофата, но не беше чут. Гърция преживя серия от бюджетни съкращения, довели до увеличаване на безработицата и намаляване на заплати и пенсии, за да получи кредити от ЕС, МВФ и Европейската централна банка.

"Победата на СИРИЗА ще донесе облекчение на Европа", заяви говорителят на партията Панос Скурлетис след края на изборния ден. "Това изглежда историческа победа на СИРИЗА. Послание, което не засяга само гръцкия народ. То ще отекне в цяла Европа и носи облекчение", добави той.

Финансовите пазари се тревожат, че победата на СИРИЗА ще предизвика нова финансова криза в страната, но отражението върху еврозоната се очаква да е далеч по-малко в сравнение с предишните избори в Гърция през 2012 г., отбелязва Ройтерс. Президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще продължи да се нуждае от помощ и ще получи такава, само ако се придържа към своите задължения, пише "Катимерини".

„Вярвам, че е в интерес на гръцкото правителство да прави каквото е необходимо за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", заяви Вейдман. Мнозинството гърци са обезпокоени от предстоящата промяна и това най-вече чувстват банките, от чиито които всеки ден в дните преди изборите се изтеглят милиарди евро влогове.

По БТА

Станете почитател на Класа