Австрийски експерт: "Пегида" залязва!

В началото "Пегида" беше регионално явление в Саксония. Там вече съществуват силни крайнодесни партии и групи, които успяват да впрегнат за своите цели разнородното недоволство на други обществени прослойки. Другаде в Германия "Пегида" така и не успява да разшири влиянието си извън кръга на десните радикали, което е знак, че движението няма шанс да се утвърди на национално, да не говорим за европейско равнище, смята австрийският политолог Томас Шмидингер от унверситета във Виена. В интервю за Дойче веле той споделя тревогата си от това, че либералните елити заемат все по-втвърдяваща се враждебна позиция към исляма. "След атентата срещу редакцията на „Шарли Ебдо" мнозина австрийски журналисти, които досега смятах за ляволиберални, вече пишат за исляма прекалено обобщаващо. Макар че не искат да имат нищо общо с "Пегида"", казва той.

Според Щмидингер, движението "Пегида" обединява хора с най-разнородни интереси - от обикновени граждани, гневни на политическите елити, през интелектуалци, включително изследователи на исляма, до привърженици на Путин или любители на заговорническите теории. С някои малки изключения, не можем да определим "Пегида" като интелектуално движение, казва австрийският наблюдател.
"Подобно на други такива движения, "Пегида" ще повехне, ако не приеме някаква организационна форма. Мисля, че движението вече мина апогея си, а последните скандали допълнително ще ускорят разпада му", допълва той.

Джихадът е виновен за предразсъдъците срещу исляма

С "Пегида" като движение не бива да се водят политически разговори, но във всички случаи трябва да се запитаме защо в тази част от Германия се е надигнало такова недоволство. Тоест, важно е да се потърсят социалните и икономическите причини, продължава Щмидингер. Освен това трябва да се води такава образователна и социална политика, която интегрира малцинствата, дава възможност на мнозинството европейци да се срещне с тези малцинства и да започне взаимно опознаване.

"Когато се запозная с конкретни мюсюлмани, аз вече няма как да ги разглеждам като някаква хомогенна група и ще ми бъде трудно да поддържам в съзнанието си повърхностната представа за някаква ислямска опасност. Едва тогава аз бих разбрал, че ислямският свят е точно толкова хетерогенен и противоречив, колкото и неислямският. Много е важно обаче да се противопоставим на джихадизма, защото именно той подхранва предразсъдъците срещу огромното мнозинство мюсюлмани. Ето защо трябва да се работи заедно с организациите на мюсюлманите, и то в диалог", казва още Томас Шмидингер пред ДВ.
DW

Станете почитател на Класа