Мохамед и мечът

Публицистът Абдел-Хаким Урги пише в „Зюддойче Цайтунг", че за днешното ислямистко насилие очевидно има икономически, политически и психологически причини, но неговите корени все пак трябва да се търсят в историята на тази религия. На същото мнение е и Хамед Абдел-Самад, автор на нашумялата книга „Ислямският фашизъм". В „Ди Цайт" Абдел-Самад пише следното:
„В исляма се съдържат автентични елементи, които легитимират омразата и насилието. Досега ние отбягвахме този проблем. За ислямисткия тероризъм обвинявахме ту агресивната политика на Запада, ту социалната мизерия и дискриминацията на младите мюсюлмани. Но тези обстоятелства са само катализатор. В дъното на всичко е претенцията, която издигат Коранът, биографията на Пророка и почти всички мюсюлмански религиозни школи до ден-днешен: обидите срещу Пророка трябва да се наказват със смърт."
"Убих я, защото тя обиди теб, божия пророк"
42-годишният Абдел-Самад, който е бивш член на „Мюсюлманското братство", признава, че нито един пасаж от свещената книга на мюсюлманите не призовава богохулниците да се наказват със смърт. В същото време в биографията на Пророка се разказва за близо 40 души, екзекутирани по негово нареждане или с неговото одобрение, само защото са го обидили, припомня авторът и цитира един пример от сборника с хадиси (предания за думите и делата на пророка Мохамед) на Абу Дауд: „Пророкът видя една мъртва жена пред джамията си и попита молещите се кой я е убил. Един слепец се надигна и рече: „Аз. Тя е моя робиня, родила ми е две дечица, същински бисери. Вчера обаче тя обиди теб, божия пророк. Казах ѝ да спре да те обижда, но тя продължи. Не можах да издържа и я убих." Мохамед отвърна: „С право се е проляла кръвта на тази жена"."
„Ужасното в тази история е не просто жестокостта срещу жената, а приватизирането на насилието. Излиза, че право да издават смъртни присъди вече имат не само властниците, но и всеки мюсюлманин", коментира Хамед Абдел-Самад и разказва как той самият е попаднал в списъка на "лошите": „Наскоро изнесох доклад в университета в Кайро, където си позволих да кажа на висок глас, че ислямският фашизъм е започнал още от Мохамед. Тогава един тамошен професор призова да бъда убит и разказа именно притчата с робинята".

ДВ

Станете почитател на Класа