Стратегическите ракети на САЩ – управлявани от 8-инчова дискета!

Пентагонът наскоро призна, че има "системни проблеми в цялата ядрена индустрия." Благодарение на договорите за контрол на въоръженията и края на Студената война, САЩ са намалили своя арсенал от ядрени оръжия от 31 000 бойни глави до около 4800 в последните 48 години. Но правителството не успява да поддържа правилно този изключително опасен арсенал, все още имащ достатъчно разрушителна сила да заличи всяка страна на Земята.
450 междуконтинентални балистични ракети на САЩ се съхраняват в ядрени силози от 60-те години на миналия век в Монтана, Северна Дакота и Уайоминг. Те приличат на зле поддържан музей на Студената война.
Персоналът на деморализираните Въздушни сили, обслужващ тези съоръжения, е разкъсван от скандали, които достигат до върха на йерархията на управлението. Инцидентите включват сериозни случаи, като злоупотреба с наркотици, опасни действия с ракети, липса на професионализъм, измами по време на изпити. Днес, ядрената заплаха за Америка не идва от вражеска атака, казва генерал-лейтенант Джеймс Ковалски . Опасността е от "нещастен случай. Най-големият риск ... е да бъде направена някоя глупост".
Средната възраст на ядрена бойна глава на САЩ е около 27 години. Много от сградите, в които съхраняват "ракетите на Страшният съд" са построени в началото на 50-те години на миналия век и това им личи. Бронираните врати на силозите за ядрени ракети са прекалено ръждясали и вече не херметизират. Покривът на комплекса в Оук Ридж, в който се съхранява най-голямото количество обогатен уран в САЩ, се срина през март 2014.
И на всичко отгоре, днес информационните технологии, които се използват за опериране и изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, са записани на осеминчова дискета от 1960 г.!

Станете почитател на Класа