Икономическият ръст на Китай се забавя

Икономическият растеж на Китай се забави до 7.4% през миналата година, най-слабият ръст за повече от две десетилетия. Ръстът през четвъртото тримесечие на миналата година е 7.3%, без промяна спрямо предходното тримесечие, което е най-бавния темп през последните пет години.
Цифрите, публикувани във вторник все още са далеч пред темповете на растеж на основните индустриални икономики, но представляват рязък спад от двуцифрен ръст през предходните години. Това води до увеличаване на натиска върху комунистическите лидери на страната, които се опитват да се предотвратят още по-рязък спад през 2015 г.
Забавяне на растежа в Китай отчасти е функция на усилията на Пекин за преориентиране на икономиката, от прекомерното разчитане на тежката промишленост и търговията, към вътрешното потребление. Но преходът е стопиран от редица проблеми, включително от рязък спад на пазара на имоти и колебания в износа.
Китайските власти са се опитали да понижат очакванията, декларирайки, че дори растеж под официалната цел би бил приемлив.
Председателят Си Дзинпин заяви миналата година, че икономиката е навлязла в "нова нормала." Но изненадващото орязване на лихвите през ноември сочи загриженост от политически опасния скок на загубата на работни места.

Станете почитател на Класа