Юбилеят в Освиенцим - без Путин?

Путин няма да присъства на юбилейните тържества по повод 70-годишнината от деня, в който съветските войници освободиха концлагеристите от Освиенцим/Аушвиц. Според официалната руска версия президентът изпитва голям интерес към всички юбилейни срещи по повод 70-годишнината от победата над Хитлерова Германия, но не бил получил покана от полските домакини. Факт е обаче, че тази година лични покани получиха само оцелелите бивши концлагеристи.

Държавните и правителствените ръководители, които прецениха, че искат да бъдат в Полша в този паметен ден, сами се обърнаха към правителството във Варшава, за да получат съгласието на домакините за участие в юбилея в Освиенцим. В Кремъл обаче най-вероятно смятат, че решаващата роля на СССР за изхода от Втората световна война и ролята на руските войници в освобождаването на концлагеристите са достатъчно основание в Москва да пристигне лична покана. Даже руски опозиционери като Борис Немцов не одобряват решението на полските домакини, с едно важно допълнение: че Путин не бива да пилее символния капитал на Русия, а е длъжен да отиде в Освиенцим на всяка цена.

Изглежда обаче, че както полските власти, така и много други европейски политици вече не признават на Русия монополното право да бъде правоприемник на СССР. Разбира се, никой не посяга на паметта на загиналите руснаци, извоювали победата над Хитлер. Така че, за разлика от Путин, многобройни други руснаци, включително и публични личности, ще участват в тържествата в Освиенцим. Със своята политика срещу Украйна руските власти накараха мнозина европейци да правят аналогия с действията на Хитлер, например по отношение на Чехословакия. Дори само фактът, че такава аналогия се обсъжда, вече поражда съмнение в претенцията на руските власти да са единствен приемник на онези, които победиха Хитлер.

Навярно тъкмо по тази причина възникна и алтернативен формат за честването на 70-годишнината от победата над Хитлер: под неофициалния патронаж на Полша като една от най-пострадалите страни, но без тъй да се каже главния участник, на когото инак всички трябва да казват „Благодаря!".

Заслугите са на руския народ, а не на властта в Кремъл
Разбира се, руският президент все още има възможност да замине ако не за Освиенцим, то поне за Чехия – на юбилея от освобождаването на концлагера Терезиенщат. Чешкият президент Милош Земан вече обяви, че ще се радва да се срещне с руския си колега. От пресслужбата на Путин казаха, че покана има, но решение още не е взето. Дори обаче Путин да замине за Чехия, ситуацията няма много да се промени.

С действията си в Украйна руският президент го докара дотам, че Европа му отказва дори символичната роля на приемник на победителите срещу Хитлер. Така че става дума не за това къде са поканили Путин и къде не са, а за нещо съвсем друго: кой от някогашните съюзници ще се отзове на поканата и ще дойде в Москва на 9-ти май на тържествата по случай 70-тата годишнина от края на войната.

През последните повече от 20 години, откакто се установи традицията да се канят чуждестранните лидери на парада на 9-ти май в Москва, домакин винаги са били руските власти. Тази година обаче списъкът на гостите доста ще изтънее. Няма да дойде украинският лидер, няма да дойдат ръководителите на САЩ и на повечето страни от ЕС. От така наречената „далечна чужбина" присъствието си досега е потвърдил само севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Отсъствието на европейските лидери обаче ще налее вода в мелниците на онези, които тръбят, че се поставяла под съмнение заслугата на съветските войници и на хората от СССР за победата над Хитлер. Но как да се прокара разделителна линия между сегашната власт в Русия, която според европейските политически среди вече не е символичен приемник на победителите от 1945, и обикновените руски граждани, които са преки потомци на загиналите във войната срещу Хитлер?

Отговор на тези въпроси в момента няма. А е важно да бъдат намерени, защото иначе руските власти ще продължат да манипулират спомена за Втората световна война и да го използват за свои вътрешно-политически цели.
DW

Станете почитател на Класа