Странната смърт на един критичен прокурор

Няколко часа преди да аргументира пред парламента обвинителния си акт срещу президентката Кристина Кирхнер и срещу висши ирански политици, прокурорът Алберто Нисман беше открит мъртъв в дома си. Как се стигна до тази мистериозна смърт?

От 2005 година Алберто Нисман ръководеше комисия за разследване на бомбения атентат срещу сградата на еврейския културен център АМИА в Буенос Айрес, извършен през юли 1994 година. При нападението загинаха 85 души, а около 300 бяха ранени. Това беше най-убийственият антисемитски атентат в историята на Аржентина. Издирването на виновните обаче не се увенча с особен успех. Десет години след атентата, на 4 септември 2004 година, съдът оправда всички обвиняеми поради липса на доказателства. През 2005 тогавашният президент Нестор Кирхнер натовари прокурора Нисман с ново разследване на трагедията поради наличие на тежки съдебно-процесуални грешки.

Икономиката с предимство пред истината?

Резултатите от новото разследване на Нисман доведоха до сериозни обвинения срещу настоящата президентка на страната Кристина Кирхнер, вдовица на бившия държавен глава. Според Нисман, президентката е направила опит да осуети разследването на атентата по политически и икономически причини. Тя не е искала влошаване на отношенията с Иран, който според убития прокурор носи основната вина за нападението срещу еврейския културен център.
Алберто Нисман е бил на мнение, че Кирхнер се е договорила с Иран за продължаване на доставките на петрол в замяна на прекратяване на наказателното преследване срещу иранските обвиняеми. На 15 януари 2015 година Алберто Нисман внесе обвинителен акт срещу президентката Кирхнер и външния министър Хектор Тимерман за евентуално прикриване на улики, свързани с атентата от 1994 година. Алберто Нисман искаше да даде показания през аржентинския Конгрес на 19 януари и да разкрие нови подробности около разследванията.

Обвиненията на прокурора не са изсмукани от пръстите. Още през 2011 година аржентинските медии информираха за тайни преговори между Аржентина и Иран. Преговорите завършват със сключването на меморандум, подписан на 27 февруари 2013 година в етиопската столица Адис Абеба. В него двете страни постигат съгласие за създаване на "Комисия за истината" с участието на международни експерти, които да проверят всички документи по случая с атентата срещу АМИА.

Главният виновник - Техеран?

Оспорваното в Аржентина споразумение потвърждава "нормализирането" на дипломатическите и икономически отношения между двете страни, които през 2005/2006 година са в точката на замръзване. В този период стокообменът между двете страни е практически преустановен. Причината се корени в блокадата, наложена от Иран, поради това, че Техеран е разгневен от арестите на осем ирански граждани, които по всяка вероятност са били в дъното на атентата в Буенос Айрес.
Заповедите за арест срещу тях обаче остават неизпълнени, а аржентинският износ за Иран внезапно нараства скокообразно през 2007 и 2008 година. Според аржентинската статистическа служба, през 2012 година Аржентина е изнесла стоки за Иран на стойност почти един милиард долара. В замяна на това дейността на смесената иранско-аржентинска "Комисия за истината" не дава никакви резултати.

Прокурорът Алберто Нисман е имал намерение да промени този факт. Неговата мистериозна смърт е драматичен апел към аржентинското общество да не жертва истината пред политически или икономически интереси. Аржентина е длъжна да разкрие истинските извършители на атентата не само заради жертвите и техните близки. От това това ще зависи, дали Аржентина има право да се нарича правова държава.
DW

Станете почитател на Класа