Строги мерки във Франция и Белгия

Франция въведе вчера небивало строги мерки за борба с тероризма, които позволяват на вътрешното министерство да отнема личните документи на френски граждани, за да не напускат страната, ако са заподозрени в терористични намерения. По същите съображения ще бъдат лишавани от достъп до френска територия граждани от други държави, включително и от ЕС.

Белгия незабавно последва примера на Франция и също реши да отнема паспортите и личните карти на заподозрените в тероризъм. На лицата с двойно гражданство ще бъде отнемано белгийското гражданство и така ще бъдат прогонвани по-бързо. Още десетина държави в ЕС обсъждат подобни мерки. Еврокомисията подкрепя "анулиране на документите за пътуване на граждани, за които е преценено, че представляват заплаха за обществения ред", каза вчера на пресконференция в Брюксел говорителката на ЕК Наташа Берто.

Според френския декрет, одобрен от правителството, "всеки французин може да получи забрана за напускане на територията, ако има сериозни причини да се мисли, че той планира пътуване в чужбина с цел да участва в терористични дейности, или пък отива в страна, където действат терористични групировки, при условия, които могат да създадат заплаха за обществената сигурност при завръщането му на френска територия".

Преценката какви са намеренията на заподозрения ще се прави от вътрешното министерство. Щом бъде издадена заповед за анулиране на нечии лични документи, той ще трябва до 24 часа да предаде паспорта и личната си карта. Иначе може да бъде наказан с две години затвор и глоба 4500 евро. Ако опита да напусне страната, наказанието скача на три години затвор и 45 000 евро глоба. Вместо личните документи ще му се издава разписка до отпадане на подозрението. Може да се оплаче на административен съдия.

Нежеланите във Франция чужденци ще имат един месец да я напуснат. Те могат да поискат отмяна на забраната след една година, но ако не им се отговори четири месеца, ще значи, че молбата им е отхвърлена.

Идната сряда правителството ще одобри още мерки за подслушване и следене на подозрителни лица в интернет и социалните мрежи.

Станете почитател на Класа