Антисемити ли са британците?

В проучване на YouGov, проведено по поръчка на лобистката група "Кампания срещу антисемитизма" (CAA), 45 на сто от участниците са се съгласили с най-малко едно от представените им антисемитски твърдения. Всеки четвърти анкетиран потвърждава например, че евреите печелели повече пари от другите хора, а всеки шести е убеден, че "евреите се смятат за нещо повече от другите и имат твърде голяма власт в медиите".
"Проведохме това проучване заради зачестилите информации, че хората са обезпокоени", казва говорителят на САА Джонатан Сасърдоти. "Британските евреи се чувстват далеч по-сигурни, отколкото в много други части на Европа, но след събитията във Франция, Белгия и някои други страни те се тревожат, че и на Острова са възможни подобни посегателства." С това е напълно съгласен Даниел Коен от Лондон. За ДВ той заяви, че е обезпокоен от случващото се в Европа в момента. "Активизирането на радикалния ислям показва, че нещо подобно може да се случи и тук, във Великобритания", казва той.
Устойчива тенденция
Засилването на антисемитизма на Острова е регистрирано от изследователите още преди атентатите в Париж (единият от които срещу еврейски супермаркет, с четирима загинали - б. ред). Според Community and Service Trust (CST), през първите шест месеца на 2014 година има ръст от 36% на престъпленията от омраза срещу представители на еврейската общност. Пиковете на антисемитски прояви съвпадат по време с периодите на нарастване на напрежението в Израел. Така например през месец юли 2014 г., след началото на израелските бомбардировки в ивицата Газа, във Великобритания са извършени над 100 нападения срещу евреи.
"Изследването отразява засилващите се тревога и безпокойство сред еврейската общност по отношение на антисемитизма ", казва говорителят на CST Дейв Рич. Безпокойството на хората е реално, но е важно да се припомни, че на Острова антисемитизмът и неговите прояви не са достигнали ужасяващите измерения, които виждаме във Франция и някои други европейски страни, смята Рич. "Работим заедно с органите на полицията и правителството за гарантиране на сигурността на представителите на британската еврейска общност", уверява говорителят на CST.
"Изобщо не съм изненадана, че хората си мислят такива неща за евреите. Много от тях имат смътното усещане, че евреите са виновни за всичко и че много неща зависят от тях", казва Ана Солемани от Лондон. "Тревожно е, че мнозина са склонни да смятат антисемитизма едва ли не за измислица, пусната в ход от самите евреи с цел да пресекат всяка критика срещу Израел, а не за реално предубеждение, срещу което трябва да се борим. Това е стряскащо", изтъква Ана Солемани.
Израел като оправдание
Дебатът за Израел се използва като прикритие за прояви на антисемитизъм, посочва Джонатан Сасърдоти. "Не можем да твърдим, че цялото говорене за Израел е антисемитско, но много хора използват пиковете в дебата за Израел, за да преминат на антисемитски позиции - и като говорене, и като поведение", предупреждава говорителят.
Предишни изследвания са показвали значително по-ниски нива на антисемитизъм, отколкото проучването на YouGov и CAA. Така например допитване на Pew Global Attitudes от 2014 г. установява, че по-малко от 10 на сто от британските граждани имат негативно отношение към британските евреи. До близки резултати (осем на сто) стига и изследване на Лигата срещу поругаването (Anti-Defamation League). "По всяка вероятност новите данни са по-точни, но пък трябва да имаме предвид и това, че хората сега са повлияни от атентатите във Франция и следят слуващото се много по-внимателно", посочва Джонатан Бойд, изпълнителен директор на Института за изследване на еврейските политики (JPR).
Никой не мисли да напуска
Миналата година институтът излезе с доклад за британските евреи и проявите на антисемитизъм на Острова. В него се казва, че близо половината от евреите (47 %) не смятат антисемитизма за сериозен проблем. Същевременно 40 на сто са изразили мнение, че през последните пет години антисемитските прояви са зачестили.
Допитванията сочат, че някои евреи не виждат за себе си бъдеще във Великобритания, но желанието за напускане на страната не е представително за цялата еврейска общност. Джонатан Бойд от JPR казва по този повод, че не вярва евреите във Великобритания масово да започнат да стягат куфарите си, за да избягат от Острова. Дебатът сигурно ще продължи, единодушно е обаче мнението, че сред британските евреи тревогата от антисемитски посегателства нараства и на това трябва да се обърне сериозно внимание. Всеки, който разпространява антисемитски послания, напада Великобритания и нейните ценности, казва по този повод секретарят на Community and Services Trust Ерик Пикълс.
DW

Станете почитател на Класа