Мъчения, прикрити зад власт

Пьотр Бушманов се прибира към къщи след посещение при приятели. На улицата го спират двама полицаи и го отвеждат в участъка. Наблизо бил извършен грабеж. Така започва най-ужасната нощ за 26-годишния Пьотр. "В участъка започнаха да ме бият. Ритаха ме и ме удряха с палки без никакви обяснения. После ми навлякоха пластмасова торбичка на главата и започнаха да му душат. Най-накрая ми дадоха един лист хартия, който трябваша да подпиша", разказва той. Изтезанието над младия украинец има само една цел. Полицаите искат да го изнудват за пари. Те го принуждават да пипне малко пликче с наркотик и да признае, че е дилър. След като на другата сутрин чичо му донася 1 000 евро в участъка, блюстителите на реда скъсват "доброволните" му признания. Това се случва в Харков преди една година. Между другото случаят е предаден на съда. С помощта на една журналистка, семейството на Пьотр прави случая достояние на обществеността. Затова и прокуратурата се заема отново с набързо прекратеното разследване. По принцип обаче това рядко се случва, твърди шефката на Амнести интернешънъл в Киев Татяна Мазур.
Никой не подвежда мъчителите под отговорност
"Ние наблюдаваме украинските органи за сигурност вече от десет години. Установили сме много случаи на изтезания, преди всичко в полицията. Бих казала, че в там изтезават систематично. Проблемът е в това, че в повечето случаи полицейските служители не биват подвеждани под отговорност. Ако пък някой съд ги осъди, то ще е само заради превишаване на служебните задължения", казва Татяна Мазур.
Точно това показва и случаят с мъчителите на Пьотр. Единият от полицаите е осъден условно и трябва да изплати обезщетение в размер на 2 000 евро за нанесени неимуществени вреди. Различни украински правителства обявяваха война на изтезанията. Още преди 14 години парламентът прие закон, според който изтезанията са престъпление. И съдът трябва да наказва подобни престъпления с най-малко три години затвор. Досега обаче политиците не са направили почти нищо. Делегация на Европейския съвет посети два затвора в Харков и описа ужасните условия в тях. "По данни на затворниците, те не само са изтезавани. Надзирателите са им надявали усмирителни ризи, обливали са ги с вода от пожарогасители и с палки са издевателствали сексуално с тях", четем в доклада на Комисията за превенция на мъченията и изтезанията.
Съдии, прокурори и полицаи прикриват мъченията
В доклада на Комисията се казва, че в украинските затвори цари атмосфера на страх. Много от затворниците са отказали да участват в допитването на Комисията. Един от затворниците информирал че след показанията си е бил малтретиран отново. Полицията е подчинена на министерството на вътрешните работи, а затворничиските власти - на министерството на правосъдието. Проблемът е в това, че гражданинът не означава нищо за украинските правоохранителни органи, твърди бившият съдия Юрий Василенко. "Моите бивши колеги-съдии не действат самостоятелно. Те се присъединяват към неформалните мрежи на прокурори, сътрудници на тайните служби и полицаи. Всички те взаимно се прикриват", казва Василенко.
Избраното миналата година ново украинско правителство поне признава за съществуването на този проблем. То разреши публикуването на доклада на Европейския съвет. Освен това разпореди разследване на случаите на изтезания. Проблемът може да бъде разрешен само чрез обхватна реформа в съдебната система и полицията. И украинският парламент вече предприема първите стъпки в това отношение. Той гласува нов закон, според който в бъдеще корумпираните съдии могат да бъдат привличани по-лесно под наказателна отговорност. Министърът на вътрешните работи Арсений Аваков поде реформа в полицията и залага преди всичко на нови кадри. " В бъдеще ние ще подбираме и обучаваме кадрите си както това правят повечето европейски страни. Кандидатите ще бъдът подлагани на проверовъчни тестове, на чиято база ще бъдат назначавани. И гражданите ще получат право да изразяват мнението си", казва Аваков. А гарант за успеха на реформата трябва да стане новата зам.-министърка на вътрешните работи Ека Згуладзе, която преди няколко години реформира полицията в Грузия.
DW

Станете почитател на Класа