Седем страни от ЕС подкрепят вдигането на санкциите срещу Русия

Седем страни от ЕС подкрепят вдигането на санкциите срещу Русия. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник от Брюксел.
"В подкрепа на отмяна на санкциите са Австрия, Унгария, Италия, Кипър, Словакия, Франция и Чешката република", каза той.
Както по-рано съобщи европейски дипломатически източник, близък до Съвета на ЕС, пред ТАСС, на първото си заседание за тази година, което ще се проведе на 19 януари в Брюксел, външните министри на 28-те страни от общността няма да взимат решение относно санкциите срещу Русия.
"Русия, разбира се, ще бъде в дневния ред на Съвета на ЕС, но конкретният въпрос за санкциите няма да се коментира. Решение трябва да бъде прието през март", посочи той.
Според друг източник, въпреки че на предстоящата среща на министрите не се очаква някакво определено решение относно санкциите, "тонът на обсъждане на темата трябва да бъде смекчен".
"Министрите вероятно ще подготвят почвата за смекчаване на санкциите. Може би е дошло времето", отбеляза дипломатът.
По-рано The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на документ, изготвен от външнополитическата служба на ЕС, че съюзът е готов да смекчи антируските санкции и частично да нормализира отношенията с Русия, в случай на промяна на позицията на Москва по отношение на положението в Украйна. Вестникът отбелязва, че този документ ще бъде разгледан от външните министри на срещата им в Брюксел на 19 януари.

Станете почитател на Класа