Тайната на скоростта на Юсеин Болт разкрита

Учени съобщиха, че скоростта на Юсеин Болт може да се обясни с математически модел. Неговото време от 9,58 секунди на 100 на Световното първенство в Берлин 2009 е настоящият световен рекорд . Моделътизучава силата и енергията, които той изразходва за преодоляване на въздушното съпротивление.
Екипът изчислява, че максималната мощност на Болт се получава, когато той е в състезанието от около една секунда и е само на половината от максималната скорост. Те също откриват, че по-малко от 8% от енергията, която мускулите му произвеждат, се използва за движение, с останалата част се преодолява въздушното съпротивление. Вземайки предвид телесната маса на Болт, надморската височина на пистата и температурата на въздуха, те с изненада открили, че коефициентът му на челно съпротивление е по-малко аеродинамичен от този на обикновения човек. Това още повече подчертава изключителните способности на Болт.
Болт е известен с това, че стартира бавно. Джон Бароу от университета Кеймбридж, който анализира как Болт може да стане още по-бърз, обяснява, че скоростта му идва защото „той има много бързо потрепващи мускулни влакна, които могат да реагират бързо, а заедно с извънредно голямата му крачка това му дава такава изключителна бързина."
Според модела, Болт има още възможности да подобри рекорда си, основно ако реагира по-бързо в началото, ако тича с малко по-силен попътен вятър и на по-висока надморска височина, където има по-малко съпротивление.

Станете почитател на Класа