Технологичните тенденции, които ще променят света

Ще използваме три закона, за да разберем степента на промяна: Законът на Мур, Закона за ускоряване и закона на Меткалф. Законът на Мур е кръстен на Гордън Мур, съосновател на Intel. Той го е формулирал през 1965 г., когато декларира, че плътността на полупроводниците от силиций ще се удвоява на всеки 18 месеца.
Това е вярно за известно време, но сега, поради Закона за Ускоряване (който гласи, че скоростта на технологична промяна се ускорява експоненциално) ние знаем, че това удвояване на изчислителна мощ се случва много по-бързо. След това идва законът на Меткалф, който ни казва, че стойността на мрежате се увеличава пропорционално на квадрата на броя на потребителите. Ако всичко това звучи твърде шантаво, не се притеснявайте - ето как можете да мислите просто за забележителния темп на технологичния напредък.
1) технологията се променяс все по-бързо и по-бързо темпо. Всъщност, днес е най-бавния темп на технологичните промени, които някога ще изпитате в живота си.
2) Колкото повече хора са свързани, толкова по-мощна става мрежата.
Претоварване с информация: данните са по-силни в присъствието на други данни
През 2015 г., вашия смартфон все още ще бъде в центъра на вашата електронна вселена и ще знае за вас повече от преди. Смартфоните са точка за централно събиране на данни за вашия свързан живот и средния потребител ги проверява около 150 пъти на ден. Разбира се, че ще видим нови мобилни устройства през тази година: интелигентни автомобили, интелигентни домове, но всички те ще се свързват към и чрез вашия смартфон. През 2015 г. все още ще има приложения за това, но нашият смартфон-ориентиран свят е временен.
Тъй като ние пасивно и активно взаимодействаме с комуникационните технологии, ние ще имаме консорциум от инструменти за събиране на данни. Нашите смартфони може да са центъра на консорциума, но ние също така ще създаваме данни чрез нашите дрехи, интелигентни домове и автомобили . Не забравяйте: всичко, което може да се свърже, ще бъде свързано.
Сигурност и поверителност: всичко, което може да бъде хакнато, ще бъде хакнато
Както научихме от много обществени хаквания през изминалата година (което завършва с грандиозното хакване на Sony), има огромна нужда от протоколи за сигурност и защита на личните данни. Всичко, което може да бъде хакнато, ще бъде хакнато. Но вероятно не по начина, по който мислим за хакването. Нарушенията на протоколи за киберсигурност покриват много широк спектър - от скандал за гола снимка до атаки на държави, използващи супер-кибернетични оръжия за военни цели.
Хакването на Sony не беше за свободата на словото, а просто за свободата. В продължение на векове, ние сме използвали монарси, държавни глави, религия и политически системи за контрол един над друг. Всеки един от тези методи за контрол изглежда слаб в сравнение с възможностите на мотивирани хакери да навредят. Прекъсване на електрозахранването, опустошена счетоводна или медицинска документация, изстрелване на ракети ... списъкът е практически безкраен. Свят, в който хората не могат да различат реална заплаха от недобре формулиран имейл е наистина страшен свят.
Израснал съм по време на Студената война и моята визия за един пост-апокалиптичен свят, се намира някъде между "Mad Max" и "Терминатор". Но това не е начина, по който нещата ще се случат. Хората просто ще живеят в страх от излагане на личния им живот, страх да загубят богатството си, страх от всичко. В дигиталния свят, всичко, до което се докосвате, гледате и усещате е уязвимо от цифрова манипулация.
Вземете 50-те компании от Fortune 500 компании и ги Sony-зирайте. Вземете 10 от най-големите световни банки и направете същото ... когато се получи заплашителен имейл, ще го вземете ли на сериозно? Това може да е по-точна представа за пост-апокалиптичен "цифров" свят.
Достъп срещу притежаване: наемането расте, купуването спада
Покупката на физически носители (CD-та, DVD-та и т.н.) продължава да намалява, а тенденцията на спад се ускорява. Потребителите все повече се чувстват комфортно със "отдаване " на съдържание под наем, като плащат за достъп до абонаментни услуги - музика, филми, телевизионни предавания, дори игри и книги. С една дума: наемането расте, купуването спада. Знаете истината: ако случайно не плащате в брой за услуга, компанията използва данните ви като валута. Тази тенденция ще продължи и ще ни принуди да се научим да търгуваме данни по начина, по който се търгува валута.
" Икономика до поискване": Искам я сега!
Услуга до поискване не е новост. Новото е скоростта, с която се развива технологичната инфраструктура, която доставя почти всичко, което може да се поиска по поръчка . Тенденцията е ясна: Организациите лакомо ще се опитват да изпълнят всяка поръчка (колкото е възможно най-близо до мигновеното).
- аудио и видео до поискване са често срещано явление..
- Кола до поискване вече се появява. Фирмите за такси и лимузини в света са в смут.
- хотелски стаи до поискване също се появяват. Законодателите и хотелските лобисти плачат с кървави сълзи.
Какво следва? Храна, подслон и транспорт до поискване са очевидни. Уайлд-картите са мета-услугите, които ще се развиват, за да придадат смисъл на нашия свят по заявка.
Какво ще прави фондът за управление на средства, когато бъде заместен от едно приложение, което използва облачни изчисления и прави изследвания въз основа на набор от данни, създаден от вашето лично инвестиционното поведение?
Какво ще прави опитен ремонтен техник, когато производителите диагностицират проблема през обществения интернет и изпратят външен полу-квалифициран работник, който ще свърши работа по-добре, по-бързо и по-евтино?
Какво ще стане, когато производителят реши проблема чрез предоставяне на безпилотни превозни средства и роботи? Твърде пресилено ли изглежда?
Помнете закона на Мур, Закона за ускоряване и закона на Меткалф. Всичко това ще се случи за едно мигване на окото.
Превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа