Новият най-богат човек в Русия

Съоснователят на руския конгломерат Renova Group Виктор Векселберг вече е най-богатият човек в Русия, изчисляват анализаторите от базираната в Сингапур изследователска компания Wealth-X. Той измества от челната позиция в списъка на най-заможни руснаци създателя на "Металоинвест холдинг" Алишер Усманов.

Състоянията на двамата се промениха в резултат от западните санкции спрямо Русия заради конфликта в Украйна, спадащите цени на петрола и поевтиняването на рублата. Така към момента нетното състояние на Векселберг се оценява на 14.7 млрд. долара.

Това е с близо 1 млрд. долара повече от богатството на Усманов, който загуби 4.5 млрд. долара, или близо 25%, от състоянието си в периода март-декември 2014 г.За същия период богатството на Векселберг се е свило с едва 200 млн. долара, отбелязват от Wealth-X.

На трета позиция в класирането е инвестиционният могул Михаил Фридман, чието състояние се оценява на 12.5 млрд. долара. Между март и декември миналата година то се е стопило с 2.7 млрд. долара, или около 18%.

Станете почитател на Класа