Българка изгоря като факла край Сан Марино

Българка на 37 години е изгоряла като факла в навечерието на Нова година край градчето Новафелтрия, намиращо се недалеч от прочутия италиански морски курорт Римини и от държавицата Сан Марино. Представител на силите за сигурност в района съобщи специално за „Монитор", че овъгленият труп на сънародничката ни е бил открит от карабиниерите на 31 декември сутринта, смесен с останките на изпепелената дървена вила, в която жената живеела от известно време. Преди дни прокурорът от Новафелтрия Давиде Ерколани пък заведе дело срещу неизвестен извършител за предумишлено убийство на нашенката. Нейната самоличност обаче ще бъде потвърдена и обявена официално едва след анализа на пробите на нейната ДНК, взети от единствено останалата читава след пожара бедрена кост на загиналата. Следствените органи вече търсели в България близките роднини на жената, за да се уверят чрез изследване на тяхната наследствена информация, че става дума точно за нея. Но за униформените служители от корпуса на карабиниерите в Новафелтрия почти няма съмнения, че откритият от тях овъглен труп е именно на 37-годишната наша сънародничка.

Първо, защото от последния ден на старата година тя се води за безследно изчезнала, второ – защото от известно време именно тя обитавала дървената постройка във вилната зона край градчето, и трето – напоследък била крайно изнервена и на всеослушание казвала, че някой много й мислел злото. Донеотдавна жената работела като гледачка на възрастен мъж от намиращото се съвсем близо до Римини градче Кориано, но била изгонена от неговите близки.

Според някои познати на семейството причината за натирването й било бурното минало на нашенката, според други - честото й посягане към чашката. Но за мнозинството приятели на работодателя сънародничката ни не могла да „затъче" с децата му и непрекъснато се карала яко с тях. Но възрастният италианец се бил привързал трайно към проблемната според близките му, но хубава българка и когато тя била уволнена, той я настанил да живее в дървената си вила край Новафелтрия. Бил купил имота преди няколко години и ползвал вилата като селска къща, наричайки я „моята хижа", а откакто бившата му гледачка се била настанила там, често й гостувал.

Така било и на миналия 27 декември, събота, когато италианецът дошъл с автомобила си във вилата и поканил сънародничката ни на празничен обяд. Завел я в престижния клуб на културните дейци в Новафелтрия, хапнали и пийнали порядъчно, но завалял сняг и възрастният мъж настоял да си тръгне за намиращото са на петесетина километра градче Кориано. Според сервитьорите в заведението той бил предложил на дамата си да я закара до вилата, но тя била отказала под предлог, че още от България много обичала да се разхожда под падащ сняг.

Малко преди кончината й жената обаче отново се била появила в културния клуб, но този път като истинска фурия, тоест побесняла от гняв. Обявила на всеослушание, че дървената й барака скоро щяла да бъде вдигната във въздуха, но чулите я сервитьори не могли да разберат дали това е заплаха на жената или нейно опасение, предизвикано от някого. Все така афектирана, на излизане от кръчмата нашенката изпочупила огледалата на два от паркираните пред нея автомобили.

Според източници от прокуратурата в Новафелтрия пожарът в дървената вила е бил предизвикан най-вероятно от използваната за отопление печка на брикети. Това, което все още не се знае, е дали жената е била задушена от дима и е починала в съня си, или е била още будна, когато огънят се е развихрил. Единственото сигурно нещо е, че тя е била облечена, тъй като по овъгления труп са били открити парчета от дрехите й. Този факт навява на мисълта, че сънародничката ни може да е била изнасилена и убита, след което да е направен опит за заличаване на следите чрез подпалване на дървената вила. Другата хипотеза, по която магистратите работят, е съвсем обикновен нещастен случай.

Станете почитател на Класа