Историята на "Шарли Ебдо"

Мнозина намират новия роман на Мишел Уелбек "Подчинение" за антимюсюлмански - идеален сюжет за сатиричното списание "Шарли Ебдо", известно с провокативните си заглавия, карикатури и комикси, с които неведнъж е скандализирало френското общество. Поради това редакцията няколкократно се е превръщала в мишена на атентати, а главният редактор Стефан Шарбоние беше поставен под полицейска охрана. Изданието има 75-хиляден тираж и може да бъде сравнявано с германското сатирично списание "Титаник". Името на списанието напомня за героя Чарли Браун от американския комикс "Рeanuts" ("Фъстъчетата"). През 2006 година списанието публикува и много оспорваните карикатури на пророка Мохамед.

Редакцията на списанието винаги съзнателно е поемала риска с критичните си религиозни карикатури. Наскоро публикацията на комикса "Животът на Мохамед" отново разбуни духовете във Франция. "Шарли Ебдо" е известно с това, че съзнателно търси провокацията. Критиците на списанието обвиняват авторите му, че по този начин търсят увеличение на тиража. Повече от 10 години - от 1981 до 1992 - списанието беше спряно поради слаб читателски интерес.

В търсене на провокацията

"Шарли Ебдо" е основано през 1970 година като правоприемник на месечното списание "Хара-Кири", което многократно е забранявано заради също така много провокативните си съдържания. Авторът на сатиричните комикси "Животът на Мохамед" Стефан Шарбоние си навлече широка омраза и предизвика масови протести от страна на мюсюлманската общност във Франция. След публикуването на комиксите, хакерски атаки оставиха сайта на списанието блокиран в продължение на дни. Имаше и заплахи срещу редакцията.
[Стефан Шарбоние пред опожарената редакция след атентата от 2011 година]

Стефан Шарбоние пред опожарената редакция след атентата от 2011 година

"През 2011 година редакционните помещения на "Шарли Ебдо" бяха опожарени след като неизвестни лица хвърлиха запалителна бомба в сградата. Същия ден списанието беше излязло с карикатура на пророка Мохамед на заглавната си страница. Оттогава насам главният редактор Стефан Шарбоние е под полицейска охрана. Въпреки това списанието продължи смело своята редакционна политика. Редакцията и нейният главен редактор съзнателно отказваха да бъдат "политически коректни". Амбицията им беше да провокират целенасочено, за да "събудят" читателите и предложат по-различна гледна точка към горещите теми в обществото. Неведнъж на "Шарли Ебдо" му се е налагало да се защитава в съда заради сатиричните си публикации, вкл. за папата.

"Господи, що за свят!"

Касапницата, при която е загинал и главният редактор Стефан Шарбоние, по информация на медиите, предизвика вълна от възмущение в цял свят - не само сред политическия елит, но и в социалните мрежи. Много потребители подмениха личните си снимки в своите профили с посланието "Ние сме Шарли" - в знак на съпричастност с дванайсетте жертвите на атентата.
[Посланието Ние сме Шарли можеше да се прочете включително на лондонския площад Трафалгар]

Посланието "Ние сме Шарли" можеше да се прочете включително на лондонския площад "Трафалгар"

Ето част от коментарите в интернет:

NikoladiaZ пише в Туитър: "Аз съм Шарли. Солидарен съм с "Шарли Ебдо" за правото на сатира и срещу страха".

Друг френски потребител посочва: "Свободата се разклаща, но тя не пада на колене!".

Индиецът Джай Нео пише в Туитър: "Мислех си, че словото е по-могъщо от меча. Какъв глупак съм бил."

Беатрис Диес от Испания поства следния туит: "Не бива да забравяме, че не целият ислям е такъв. В момента действат екстремисти, които петнят една религия, която е също толкова уважавана, колкото и всички останали".

И в Германия се надигна вълна от възмущение в социалните мрежи. Много германски потребители изразиха своята съпричастност и солидарност с "Шарли Ебдо". Холандецът Пийт Хервайер пък поства само едно изречение: "Господи, що за свят!".

Станете почитател на Класа