Почеркът на "Ислямска държава" зад атаката срещу "Шарли ебдо"

Главната мишена на атаката, която беше извършена в сряда срещу френския вестник „Шарли ебдо", е издателят - 47-годишният Стефан Шарбоние, който е бил директор на редакцията от май 2009 година и който е публикувал карикатурите си под псевдонима Шарб, пише вестник Libération, позовавайки се на специалист по тероризма.

Нападателите са извършили атаката по време на седмичната оперативка на журналистите във вестника. Трима души са пристигнали с автомобил „Ситроен" с черни стъкла. Двама от тях са слезли и са поискали от служител в лобито да ги заведе при журналистите. Според близък до разследването източник преди да открият стрелбата, мъжете са попитали „Къде е Шарб?" „Те са го убили,

Атаката срещу редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо" изглежда, че следва препоръките на джихадистката група „Ислямска държава" и като че ли представлява отмъщение за карикатурите на пророка Мохамед, които вестникът публикува през 2006 година, съобщава AFP.

Във видео запис, сниман по време на нападението от съседен покрив, един от убийците крещи „Аллах акбар", а друг казва „Убихме „Шарли ебдо". След това един от двамата стреля от упор в главата на полицай, който е ранен и лежи на земята.

От около 9 години вестникът получава заплахи от крайните ислямисти, а през 2011 година редакцията бе опожарена. От няколко месеца пък ислямистите в Африка и Близкия изток призовават доброволци да извършват атаки срещу Франция заради участието й на няколко фронта.

Начинът на действие на убийците, участвали в атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо", спокойствието, решимостта и ефективността им са знак за това, че са преминали засилено военно обучение, съобщава AFP, позовавайки се на полицейски източници.

Кадрите, заснети с мобилните телефони от очевидци на атаката, показват, че нападателите са действали професионално, много организирано, посочва бивш член на службите за сигурност.„Това се вижда по начина, по който държат оръжието, по спокойното и хладнокръвно движение. Със сигурност са преминали военно обучение. Те не са просто някакви луди, които действат необмислено", казва един от полицаите.

Според друг полицай най-шокиращото е хладнокръвието им. „Те са обучени в Сирия, Ирак или другаде, може и във Франция, но със сигурност са преминали обучение", казва той.

Друго доказателство за тяхната подготовка е това, че когато първоначално са объркали адреса на редакцията, те не са се паникьосали и не са започнали да стрелят, казва друг полицай.

Трима престъпници стоят зад кървавата атака срещу вестника „Шарли ебдо" в Париж. Това заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след кризисна среща в Елисейския дворец, предаде AFP.

Казньов увери, че са предприети всички мерки за „възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, които стоят зад този варварски акт". Министърът не уточни каква роля са имали тримата в организираната атака.

Станете почитател на Класа