Баку - съмнителният заместител на Русия

На пръв поглед Азебрайджан е привлекателна страна: южнокавказката република разполага със собствени залежи на петрол и природен газ, освен това е и транзитна държава в региона на Каспийско море, намираща се между Русия и Иран. Звездата на Азербайджан изгря отново в началото на декември 2014, след като руският президент Владимир Путин неочаквано обяви спирането на проекта "Южен поток". Малко по-късно еврокомисарят по енергетиката Марош Шевкович заяви, че ще бъдат удвоени капацитетите на планирания газопровод от Каспийско море през Турция към Централна Европа. Списание "Шпигел" информира, че еврокомисарят е постигнал съответната договореност с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Алиев обаче не е по-лесен партньор от московското ръководство. Азербайджан се нарежда сред най-силно корумпираните страни в света, според правозащитната организация "Трасперънси интернешънъл". Някои критици на правителството като Емин Мили смятат освен това, че властите в Баку са по-авторитарни и от руското правителство. Бившият американски посланик в Баку Ричард Козларич твърди, че в Азербайджан има повече политзатворници, отколкото в Русия и Беларус взети заедно. През август миналата година правозащитната организация публикува и списък с 98 известни политически затворници в Азербайджан. Двама от авторите на тази публикация - Лейла Юнус и Расул Джафаров - междувременно са в затвора.

От две години насам азербайджанското ръководство затяга примката около независимите журналисти, блогъри, активисти на неправителствени организации и някои мюсюлмански общности. През последните месеци азербайджанските власти арестуваха и международно известни разследващи журналисти като Хадиджа Исмаилова. Тя беше публикувала материали за корупцията в държавния сектор и за връзките на президентското семейство с приятелски кръгове от фирми. Хадиджа Исмаилова разкри например, че двете дъщери на президента Алиев са собственички на офшорни фирми, както и на един от най-големите мобилни оператори в Азербайджан.

Запушване устата на медиите

[Обиск на Радио Свобода в Баку в края на декември 2014]

Обиск на "Радио Свобода" в Баку в края на декември 2014

Близките до правителството медии веднага след това подеха мръсна кампания срещу Исмаилова, публикувайки нейни интимни снимки. Властите обвиняват Исмаилова и в "подтикване на хора към самоубийство". Тя била насърчила свой колега да посегне на живота си. Много правозащитници, в това число и пълномощникът на германското правителство по въпросите на човешките права Кристоф Щресер смятат, че повдигнатото обвинение е скалъпено.

Президентът Илхам Алиев обаче не се впечатлява от международните критики и засилва репресиите. Властите в Баку обискираха например финансираното от САЩ "Radio Asadlik" (Свобода), иззеха компютри, прекъснаха телефонните връзки и интернет, изгониха всички сътрудниции и го закриха. Хадиджа Исмаилова също е сътрудничела на тази радиостанция. Американското външно министерство окачестви акцията като "много обезпокоителна" и заяви, че причините за арестите и разпитите на журналисти са напълно неясни.

Пищни фестивали и реклама за прикриване на истинската ситуация

Азербайджанските власти отричат в страната да има политзатворници. Наличието на различни медии, неправителствени организации, студентски и религиозни сдружения били доказателство за демократичния характер на държавата. Преобладаващата част от организациите в неправителствения сектор обаче са държавно направлявани.

За да отвлича вниманието от политическата ситуация в страната, азербайджанските власти водят масивна рекламна кампания в Западна Европа и САЩ с парите от продажбите на петрол и земен газ. Организират се и различни международни прояви.
[Арестуваната критична журналистка Хадиджа Исмаилова]

Арестуваната критична журналистка Хадиджа Исмаилова

По време на проведения през 2012 година в Баку песенен конкурс на Евровизия обаче стана ясно, че международната общност и медиите не обръщат прекалено голямо внимание на пищно организираните фестивали, а предпочитат да тематизират нарушенията на човешките права в Азербайджан. Повечето местни активисти, които даваха интервюта за западни медии по време на песенния конкурс, междувременно са в затвора или са напуснали страната.

В Азербайджан почти не е останал човек, който да се осмелява да надигне глас срещу правителството. От чужбина се дочуват само отделни критични гласове, които предупреждават, че Азербайджан е повече от съмнителен търговски партньор. Като глас в пустиня остава и призивът на бившия американски посланик Ричард Козларич за налагане на санкции и срещу Азербайджан.

Станете почитател на Класа