Венецуела - сериалите са виновни за провалите на управлението

Президентът Николас Мадуро се натъкна на нов злодей в кампанията си да намали високото ниво на престъпност във Венецуела: телевизионните сериали. Той обвинява сапунените опери, че разпространяват “анти-ценности” сред младите хора, възвеличавайки насилието, оръжията и наркотиците.

Миналата година Мадуро разкритикува видеоигрите с насилие и холивудския филм “Човекът паяк”.

Вчера вечерта неговият вицепрезидент Хорхе Ареаса се срещна с представители на телевизионни компании и кабелни оператори, за да преразгледат телевизионните програми в най-гледаното време (праймтайм). Той ги предупреди, че може да се окажат в нарушение на закон от 2004 година, който задължава телевизионните програми да бъдат “обществено отговорни”. Двете страни ще се срещнат след седмица с цел изготвяне на споразумение, чрез което да се изпълнят тези задължения.

Неясно е обаче дали правителството ще предприеме действия да ограничи програмите или ще наложи по-строги правила за сериалите, които са изключително популярни в Латинска Америка.

Анализатори смятат, че тактиката на извиване на ръцете надали ще намали високите нива на убийства във Венецуела, която Обединените нации нареждат на пето място в света по този показател. Те предупреждават, че кампанията на Мадуро може да бъде използвана за оправдание да се заглушат още повече критиките на медиите срещу правителството.

“Това е параван за отвличане на вниманието от истинските причини” за насилието и престъпността, каза Роберто Брисено Леон от Венецуелския център за наблюдение на насилието, по чиито оценки убийствата в страната са се увеличили четворно за 15 години социалистическо управление.

Натискът върху правителството да смаже престъпността се увеличи този месец след като бившата Мис Венецуела Моника Спиър и бившия й съпруг бяха застреляни от крадци пред очите на петгодишната им дъщеря.

Двойното убийство шокира дори венецуелците, свикнали с ширещото се кръвопролитие и накара правителството да заеме отбранително положение по въпрос, който според социологическите анкети буди най-голяма тревога сред гласоподавателите.

В речта си “За състоянието на съюза” миналата седмица Мадуро взе на мушка популярната сапунка “De todas maneras Rosa”, продуциран от телевизионната компания “Веневисион”.

Той обвини най-голямата телевизия в страната, че печели от насилие, като прославя престъпленията на един от водещите персонажи от мелодрамата, Андреина Вайехо - налудничава бивша кралица на красотата, която отравя собствената си майка, за да не се разбере кой е истинският баща на сина й.

“Мамо, всеки на света знае, че връзката между родители и техните деца е напълно случайна”, казва Вайехо с усмивка, докато майка й издъхва в ръцете.

Алберто Бареа Тиска, създател на няколко сапунки, заяви, че телевизията единствено отразява тревожните нива на насилие в обществото и че вече е строго контролирана за съдържание, смятано за неподходящо за непълнолетни. Той смята, че вместо това, Мадуро трябва да пренасочи вниманието си към корените на престъпността.

“Нелепо е да вменяваш вината за насилието на това, което се гледа по един-два часа вечер по телевизията”, каза Барера Тиска, който също така е автор на биография на покойния Уго Чавес, предшественик на Мадуро и негов ментор.

Брисено Леон, чиято организация следи насилието във Венецуела, хвърля вината за кръвопролитието в страната на разпространението на нелегални огнестрелни оръжия, между 9 и 15 милиона по данни на правителството. Според него съществува и безнаказаност за извършителите на престъпления. Той твърди, че правителството пренебрегва сигурността и доскоро е смятало, че тя тревожи главно политическите му врагове от висшите класи във Венецуела.

По оценки на организацията му, над 24 000 души са били убити миналата година, което качва процента на убийствата до 79 на 100 000 граждани.

Правителството оспорва тези данни, но блокира достъпа до официалните статистики за престъпността за последните години. По официални данни процентът на убийствата миналата година е бил 39 на 100 000, което пак е едно от най-високите равнища в Южна Америка и осем пъти над това в САЩ.

Имайки предвид голямата безнаказаност, наказателното правораздаване във Венецуела е на едно от последните места в света по ефикасност, посочва наскоро направено проучване за върховенството на закона в 97 страни, дело на базираната във Вашингтон организация “Световен проект за справедливост”.

Мадуро може да смята хвърлянето на вината върху телевизията за ефективна политическа стратегия, като насочва вниманието към разпадането на обществените и семейни ценности - по-обширен проблем, който може да вплете всички политици, независимо от партийната им принадлежност, каза Брисено Леон.

Барера Тиска заяви, че президентската кампания засилва правителствения контрол и над радиата. Тя дава на правителството нов инструмент да рекетира каналите, чието новинарско съдържание властите често нападат като част от деснополитическа конспирация, целяща да дестабилизира държавата.

Медийната автоцензура е висока, след няколкото години, през които правителството налагаше глоби за милиони долари и дори сваляше канали от ефир, защото според него излъчвали преиначена информация. “Почти няма оръжия във венецуелските сериали”, каза той. “Много са нещата, които не се показват заради страх от глоби.

БТА

Станете почитател на Класа