Откриха 4000 токсични химикала в пластмасата

Откриха 4000 токсични химикала в пластмасата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Мащабно изследване откри над 4000 токсични химикали в пластмасата, съобщи сайтът на в. "Индипендънт".

Учени са съставили списък с над 16 000 химикала, съдържащи се в пластмасовите продукти, и са установили, че повече от 4000 от тях са опасни за човешкото здраве и околната среда.

 

 

 

За да съставят доклада изследователите от PlastChem са преглеждали една година предишни публикации и са подредили в списък химикалите, използвани в пластмасите, въз основа на техните ефекти върху околната среда и здравето. Тази информация те се надяват да послужи за основа на правителствените разпоредби и международните преговори за ограничаване на употребата на пластмаси, пише БТА.

Прегледът установи, че има повече химикали в пластмасите, отколкото е било известно, а 4200 (26%) от тези съединения, включително използваните като суровини, стабилизатори и оцветители, предизвикват безпокойство поради своята "устойчива, биоакумулираща, подвижна и/или токсична" природа.

"Този доклад осигурява необходимата основа за информирани политически решения за управление на пластмасите и пластмасовите химикали", казва Мари Лосет, съавтор на доклада от Норвежкия геотехнически институт (NGI).

Повече от 400 от химикалите, идентифицирани в доклада, се съдържат във всеки основен широко използван пластмасов продукт, като например опаковките за храни. Всички тествани пластмаси са изпускали опасни химикали в околната среда, отбелязват изследователите.

Предишни изследвания вече показаха, че химикали като фталатите, използвани в пластмасовите изделия, могат да нарушат репродуктивната система, а ранното излагане на децата на тях е свързано и с развитието на астма. Излагането на други химическите съединения като перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества, използвани в някои пластмасови продукти, е свързано с увеличаване на риска от рак и проблеми с имунната система.

Докладът PlastChem също така показва, че няма данни за опасностите за повече от 10 000 химикали, използвани в пластмасовата промишленост, а за над 9000 съединения няма публично достъпна информация за това в кои продукти се използват.

Макар и около 1000 химикала в пластмасите да са регулирани от споразумения като Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители, хиляди други не са.

Учените призовават за нов подход в регулирането на химикалите в пластмасата, включително идентифициране на групи химикали, пораждащи безпокойство, заради свързаните с тях опасности.

 

Станете почитател на Класа