Не правете тези неща в четвъртък, ще съжалявате горчиво

Не правете тези неща в четвъртък, ще съжалявате горчиво
  • Публикация: 
  • Дата:  
    28.02.2024
  • Сподели:

Веднъж на всеки четири години годината е високосна и вместо обичайните 365, тя има 366 дни, като допълнителният ден се прибавя към най-краткия месец – февруари. Такава е и 2024 г.

 

 

Съществуването на високосната година се налага заради разминаването между слънчевата система и Грегорианския календар. Това е начин календарната година да се синхронизира със сезоните. 

Още древните астрономи са забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара.

Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

Въпреки че самият високосен ден не е свързан с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникални последици.

 

Ето няколко суеверия или вярвания, свързани с 29 февруари:

Нещастие във високосната година

В някои култури има суеверие, според което високосната година и по-специално високосният ден е време на лош късмет или нещастие. Препоръчително е по това време да се избягват големи промени в живота или решенията.

Брак и високосна година

Традицията жените да предлагат брак на мъжете на високосния ден понякога е свързана със суеверие, че мъжете, които отхвърлят предложението, могат да си навлекат лош късмет. 

Според друго вярване пък сключеният на 29 февруари брак носи специални благословии или предизвикателства за съюза.

Суеверия за раждане и смърт

Според някои вярвания да се родиш или умреш на високосния ден се смята за нещо специално или пък за нещастие. 

В някои култури вярват, че бебетата, родени на 29 февруари, притежават специални или магически сили заради рядката дата. Това може да включва всичко - от късмет до повишено чувство за интуиция.

В други култури пък смятат, че родените на 29 февруари живеят по-дълго. 

Като цяло децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, няма нужда да се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. 

 

 

Предсказания за годината

Съществуват поверия, според които времето на 29 февруари може да предскаже какво ще е предстоящото лято. Например, ако високосният ден е бурен и дъждовен, лятото ще бъде изобилно.

С 29 февруари са свързани и куп селскостопански суеверия. Според едно от тях, посевите, засадени на този ден, може да имат уникална съдба или че годината може да е особено добра или лоша за земеделие. 

Не само 29 февруари, но и самата високосна година е свързана с различни вярвания.

 

Ето и най-разпространените от тях:

 

През високосна година не бива да сменяте работата си. Но ако все пак сте намерили нещо по- подходящо, първо трябва реално да прецените силите и възможностите си, преди да вземете решение.

Не бива да се развеждате. Ако съществува и най-малка възможност да съхраните семейството си, по-добре е да го направите. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство.

Не е препоръчително да се сключвате брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29 февруари и за целия месец май.

 

Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.
 
Не бива да споделяте плановете си за бъдещето, тъй като няма да имате късмет.
 
На 29 февруари не бива да сключвате сделки, да водите преговори и да правите други сериозни неща.
 
Не бива да взимате големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.
 
Не бива да купувате и продавате недвижима собственост, да правите ремонти.

Станете почитател на Класа