Спецоперация в София: Иззеха 7 вида дрога за близо милион и оръжия за над 100 хил. лв.

Спецоперация в София: Иззеха 7 вида дрога за близо милион и оръжия за над 100 хил. лв.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    27.10.2023
  • Сподели:

СГП ръководи разследване за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Полицейската операция по разкриване на престъплението е била на 24 октомври на София. Арестувани са общо седем души на възраст между 33 и 67 години.

 

 

 

"Тогава при извършване на претърсване на къща в село Герман са намерени големи количества на наркотични вещества, говорим за килограми от най-различен вид. Например: марихуана, амфетамини, хашиш и килограми екстази, равняващи се на десетки хиляди отделни таблетки. Задържани са три лица, които по всяка вероятност са съучастници. Те са извършвали дейността си чрез поръчки в приложения за комуникация. А за самите доставки са били използвани автомати за куриерски услуги. Лицата са задържани за 72 часа”. Това заяви на брифинг прокурор Иво Илиев.

"Начинът на разпространение на посочените големи количества наркотици е доста иновативен. Преди месец служители на сектор „Наркотици” са засекли лицата, които разпространяват веществата чрез криптирана Telegram група. До нея имат достъп определени проучени предварително клиенти. Разпространението е ставало по следния начин – след като даден купувач заяви конкретно количество наркотици, той следва да го заплати с биткойни и да снима разписката, за да докаже плащането, след това дилърът доставя наркотиците на избраното от него място и фотографира локацията. Така се губи връзката между клиент и дилър”, съобщи директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

 

 

 

Николов добави, че стойността на намерените вещества на пазара би била 950 хил. лв. „В базата открихме и машина, която създава хапчета от посочения вид екстази. В момента на задържане установихме две лица, които разделяха материала на отделни дози. Количествата, които открихме, са следните: 20 кг марихуана, 1 кг кокаин, 4 кг амфетамин, 1 кг метаамфетамин, 4 кг хашиш и 3 кг хероин. Отделно в подземно помещение установихме 2 къртечни пистолета, 1 „Калашников”, 2 бойни гранати и 2 бойни пистолета”, посочи Николов.

"Престъпната група е много добре структурирана и освен с наркоразпространение се е занимава и със силови действия", уточни главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. На четирима от задържаните Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения и е постановила задържането им до 72 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават, като предстои в разследването да се включат и служители на Дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП предвид начина, по който е било извършвано разплащането при сделките с дрога.

Станете почитател на Класа