Какво се случва с двойките по време на бременност

Какво се случва с двойките по време на бременност
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.09.2022
  • Сподели:

Проучване на психолози от университета в Яш в Румъния, публикувано в списанието Frontiers in Psychology, предполага, че удовлетворението от брака намалява значително след раждане на бебе.

 

Психолозите са анализирали общо 49 изследвания на взаимоотношенията между съпрузите, в които са участвали общо 145 000 доброволци. Освен двойки с деца, са взети под внимание и бездетни двойки.

Изследователите са открили, че брачното удовлетворение намалява значително по време на бременност и до една година след това при партньорите от двата пола. В същото време при двойките без деца намаляването на семейното удовлетворение е по-слабо в зададения период от време.

Намалената родителска удовлетвореност се дължи на стреса от грижата за децата, както и на разочарованието, което идва от нарушаването на представата за бременността и родителството, казват учените.

Друг важен фактор в провала на отношенията на двойките е липсата на редовен секс. Майките все по-често се вглъбяват в отглеждането на децата си и забравят, че вкъщи има още един човек, който би искал да прекара малко време с тях.

Психолози съветват да отглеждате децата си в спокойна среда, пълна с любов между родителите, за да растат щастливи и здрави. И винаги намирайте време за себе си.

Станете почитател на Класа